Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ ΠΑΡΕΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Σήμερα με δαπάνη των έργων που έγινε εξ ολοκλήρου από την κα Ναούμα Ταχμιτζή έγιναν τα Θυρανοίξια του παρεκλήσιου της Παναγίας (Ζωοδόχου Πηγής) του Αγίου Δημητρίου της Σιάτιστας.

 Η επιστολή αυτή με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 1928 περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Αναστάσιου Δάρδα «Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ». Αποστολέας της είναι ο Σιατιστινός αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος και παραλήπτης ο τότε Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης Διόδωρος.

Σε αυτήν ο Ζάχος ενημερώνει ουσιαστικά την εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας ότι αποδέχεται την πρόταση τους να αναλάβει να συντάξει την μελέτη για την κατασκευή του παρεκκλησιού της Παναγίας (Ζωοδόχου Πηγής). Την αμοιβή του 15.000δρχ την δωρίζει στην επιτροπή με τον όρο το παρεκκλήσιο να κατασκευαστεί τηρώντας απόλυτα τα σχέδια που αυτός θα υποβάλλει. Ο Ζάχος είχε την πικρή εμπειρία του κυρίως ναού όπου η μελέτη του, λόγω του κόστους, δεν τηρήθηκε τελικά.


Οι εργασίες άρχισαν το 1935 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1940. Τα σχέδια που ολοκλήρωσε ο Αριστοτέλης Ζάχος την 29η Απριλίου 1931 είναι μέρος από το αρχείο του Νικόλαου Μουτσόπουλου που δωρήθηκε στο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών του Νομού Κοζάνης. Ένα από αυτά τα σχέδια είναι και αυτό της κάτοψης το οποίο περιλαμβάνεται και αυτό στο ίδιο βιβλίο του Αναστάσιου Δάρδα.

 


Για την ιστορία και ο αρχικός ναός του Αγίου Δημητρίου είχε παρεκκλήσι αφιερωμένο και αυτό στην Παναγία το οποίο διασώθηκε από την πυρκαγιά. Ο Αριστοτέλης Ζάχος όμως θεώρησε πως θα ήταν καλύτερο να κατεδαφιστεί καθώς δεν θα ταίριαζε με την μορφή και την μεγαλοπρέπεια του κυρίως ναού που θα ανεγειρόταν.

Ο Αριστοτέλης Ζάχος στο γραφείο του στην οικία του στην Αθήνα

Όλες αυτές οι πολύτιμες αυτές ιστορικές πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του Αναστάσιου Δάρδα «Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ». 


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου