Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΠΑΛΙΟΝΤΑΜ

Τα άλογα τα σκοτώνουν όταν γεράσουν. Αυτό προοιωνίζεται και για το αρχοντικό της φωτογραφίας (φωτ. Κ. Ώττα). Εγκατελελειμμένο ο χρόνος θα κάνει τη δουλεία του.

Για το σπίτι του Γεώργιου Παπάζωλη που με εντολή της Τσαρίνας Αικατερίνης ξεσήκωσε τους Έλληνες το 1770.

Όταν ανέφερα σε ένα επισκέπτη της πόλης μας πως αυτό είναι το σπίτι του Παπάζωλη, μου είπε έκπληκτος, "και αυτός από την Σιάτιστα;"

Χαρακτηρίζουμε τα σπίτια παλιοντάμια γιατί κανείς δεν φρόντισε να μας πείσει, κανείς δεν προσπάθησε να φέρει την ανάπτυξη στην πόλη μας μέσω της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παραδοσιακός Οικισμός είναι η Σιάτιστα από το 1978. Αυτό για πολλούς δυστυχώς, ισοδυναμεί με το γεγονός ότι δεν μπορούν να κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα κτίρια, ότι για να κτίσει το σπίτι του θα πρέπει να μπλέξει με τις δαιδαλώδεις επιτροπές, ότι έχει σκαλώσει η επέκταση της πόλης για τριάντα χρόνια.

Ο Σιατιστινός δεν είδε ούτε δραχμή, ούτε ευρώ να εισέρχεται στην πόλη μας. Αντίθετα είδε συνέχεια να του κουνάνε μια βέργα από πάνω. Μη - μη - μη - μη.

Άρα και ο χαρακτηρισμός "παλιοντάμ" έχει την εξηγησή του.


Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Περπατώντας στην Σιάτιστα και την Ιστορία, ένας χρόνος, το μεγάλο ευχαριστώ


Αύριο, 18 Μαρτίου 2018, η σελίδα μας κλείνει ένα χρόνο.

Μία σελίδα που ξεκίνησε θέτοντας έναν στόχο που θα βοηθήσει να εκπληρωθεί ένα όραμα που έχουμε όλοι εμείς οι Σιατιστινοί. Να διασωθεί και να αποκτήσει η πολιτιστική μας κληρονομία την θέση που της αρμόζει. Βαριά κληρονομιά και δυστυχώς δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε.
Ποιος είναι ο στόχος της σελίδας μας λοιπόν;

Για να υλοποιηθεί το όραμα μας, πρέπει να έχει την συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτό το εγχείρημα. Ο ρόλος όλων αυτών είναι διπλός. Να στηρίζουν αυτούς που έχουν τον ηγετικό ρόλο και διαχειρίζονται αυτήν την προσπάθεια. Εκτός από το να τους στηρίζουν, θα πρέπει να τους πιέζουν, όταν βλέπουν πως η προσπάθεια αυτή αποκλίνει από την πορεία της ή ατονεί.

Έτσι η σελίδα μας, ανέλαβε τον ρόλο, αξιοποιώντας ένα από τα εργαλεία που μας δίνει σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συγκινήσει, να διεγείρει το συναίσθημα των Σιατιστινών αλλά και όσων μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό τον αγώνα.

Μας ενημερώνει για τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η ψηφιακή τεχνολογία με τους τουριστικούς χάρτες. Η επιχειρησιακή έρευνα με την ανάπτυξη των στρατηγικών πλάνων, το city branding, την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έγιναν παραπομπές σε πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε περιπτώσεις με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σιάτιστας, όπως η Ξάνθη στην οποία είχα την τύχη να μείνω δέκα χρόνια.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάστηκε η πολύτιμη βοήθεια και το ανεξάντλητο υλικό της ομάδας του siatistanews. Ομάδα που δημιούργησε η Αικατερίνη Ζωγράφου.

Η Ρηνούλα των σχολικών μας χρόνων οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ. Είναι η πρώτη που αντιλήφθηκε ότι υπάρχει πολύ υλικό ανέπαφο που πρέπει να συγκεντρωθεί, να αναδειχθεί, να προβληθεί.

Η Ρηνούλα είχε όμως την ευφυΐα να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά την ψηφιακή τεχνολογία για να επιτύχει τον σκοπό της δημιουργώντας την ιστοσελίδα του siatistanews και τον πρώτο ψηφιακό χάρτη. Οργάνωσε εκδηλώσεις όπου πολλοί μας μίλησαν για την Σιάτιστα. Το έργο της περιλαμβάνει ακόμα και ραδιοφωνικές εκπομπές. Μην ξεχνάμε και τα Ιστορικά Σημειώματα του Φίλιππου Ζυγούρη που με την συμμετοχή του Αμπελουργικού Συλλόγου, τα μοίρασε σε κάθε σιατιστινό σπίτι.
Αφιέρωσε όλο τον προσωπικό της χρόνο, δαπάνησε από τα δικά της χρήματα για να τα καταφέρει όλα αυτά. Χωρίς το υλικό της, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτή την σελίδα που τα μέλη της ξεπερνάνε τα 1100.

Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, της αξίζει!


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η Σιάτιστα στην εθνεγερσία του 1821, Δημήτριος Παυλίδης

Δέκα μέρες πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η σελίδα μας ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην προσφορά της Σιάτιστας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Οθωμανικό ζυγό. Γνωρίζουμε για την προσφορά του Θεοχάρη Τουρούτζια και των Μαρκίδων Πούλιου που με μπροστάρη το Ρήγα Βελεστινλή, βάλανε τον θεμέλιο λίθο στον άνισο αυτό αγώνα. Στον ένα αυτό χρόνο, έχουμε επίσης ξεκινήσει μια προσπάθεια να αποκατασταθούν κάποια πράγματα όσο το παραγνωρισμένο τέκνο της Σιάτιστας, τον Νικόλαο Κασομούλη.

Αλλά υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες που έδωσαν το αίμα τους και το κορμί τους για την πατρίδα το 1821. Αυτές τις προσωπικότητες θα γνωρίσουμε σε αυτό το αφιέρωμα.

Η Καλλιόπη Μπόντα με βοηθά, και την ευχαριστώ, να κάνω την αρχή, σε αυτό το αφιέρωμα με το κείμενο που μου έστειλε και ακολουθεί για τον Δημήτριο Παυλίδη.

Ο Δημήτριος Παυλίδης (σύμφωνα με τον Ν. Κασομούλη) ή Παύλου (όπως υπέγραφε ο ίδιος), έκανε τις μεταφράσεις για την εφημερίδα του Μεσολογγίου Ελληνικά Χρονικά, την οποία εξέδιδε ο Ελβετός γιατρός Johann Jacob Meyer.

Johan Jacob Meyer
Το επώνυμο Παυλίδης, με το οποίο τον αναφέρει ο Κασομούλης, το πήρε από τον πατέρα του τον Παύλο όπως συνηθιζόταν τότε. Ίσως να πρόκειται για τον γιο του Παύλου ιατρού τον οποίον συναντούμε σε πολλά έγγραφα της Σιάτιστας και σύμφωνα με τον Μ. Καλινδέρη είναι ο έμμισθος ιατρός Paul Renaud, υιός Γάλλου τον οποίον συνάντησε το 1805 στη Σιάτιστα ο Leake. Στην συνάντησή του με τον συμπατριώτη του ιατρό Paul Reynaud αναφέρεται και ο Pouqueville [1].

Την πληροφορία ότι ο Δημήτριος Παυλίδης ήταν δάσκαλος από τη Σιάτιστα, μας την δίνει ο Νικόλαος Κασομούλης στο σύγγραμμά του Ενθυμήματα Στρατιωτικά τ. Α΄, σ. 426. Η διδασκαλική ιδιότητα του Δημητρίου Παυλίδη επαληθεύεται και από δημοσιεύματα της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά. Στο φ. 43/28.5.1824, ο Δημήτριος Παύλου δημοσιεύει επιστολή προς τον Κοραή, με την οποία τον πληροφορεί, ότι οι Μεσολογγίτες τον επιφόρτισαν με την λειτουργία του σχολείου τους, και ζητάει τις συμβουλές του Κοραή, του οποίου υπήρξε μαθητής, ώστε να ευδοκιμήσει το έργο του, ώσπου να εμφανιστεί άλλος καταλληλότερος για να αναλάβει το σχολείο.

Η εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
Στη συνέχεια δημοσιεύεται και προκήρυξη για την λειτουργία του σχολείου. Από το φ.45/4.6.1824, της ίδιας εφημερίδας μαθαίνουμε πως, ο Δημήτριος Παύλου άνοιξε σχολείο «της παλαιάς Ελληνικής και Γαλλικής διαλέκτου». Παράλληλα, όπως φαίνεται από δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας, ο Δημήτριος Παύλου είχε ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ζωή του Μεσολογγίου. Άλλες πληροφορίες για την ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα δεν εντοπίσαμε μέχρι τώρα.

ΠΗΓΕΣ

[1] Μιχαήλ Αθ. Καλινδέρης, Ο Κώδιξ της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης (1686-) Έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη σειρά Μακεδονική Βιβλιοθήκη, Θεσσαλονίκη 1974, σ.120-121.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Μια πρόταση για το Αρχοντικό Μανούση

Το αρχοντικό Μανούση (Δουκίδη – Τζάτζα) κτίστηκε πιθανότατα από το τους γιούς του πατριάρχη της οικογένειας, Κωνσταντίνου, τον Θεόδωρο και τον Γεώργιο. Δεύτερος ιδιοκτήτης του αρχοντικού ήταν ο Δούκας Τζάτσας (κατά άλλους Τζάτζας). Ο γιός του, Μιλτιάδης Δουκίδης ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης πριν περάσει αυτό στην κυριότητα του Ελληνικού Κράτους. Η κτήση, την περίοδο 1762/63 διαπιστώνεται από τις κτητορικές πλάκες του αρχοντικού.

Αρχοντικό Μανούση [φωτ. Διονύσης Μπόσιακας - iSiatista]
Εκφράζοντας μια προσωπική άποψη, το αρχοντικό Μανούση μπορεί να μην μπορεί να φτάνει σε ομορφιά το αρχοντικό Χατζημιχαήλ. Αυτό που του δίνει όμως επιπρόσθετη αξία στο αρχοντικό Μανούση είναι οι προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί από την οικογένεια Μανούση. Προσωπικότητες με συμβολή στα γράμματα και στην ιστορία της Ελλάδας.

Γεώργιος Μανούσης
Ο Θεόδωρος Μανούσης, ο πανεπιστημιακός του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου. Το επίκεντρο των αναταραχών στην παιδεία της εποχής του Όθωνα, αναταραχές που έμειναν στην ιστορία ως «Μανούσια». Ο ιστορικός που ήρθε σε σύγκρουση με τον Κωνσταντίνο Παπαρηγόπουλο λόγω της διαφωνίας τους για τον ρόλο της περιόδου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ελληνική Ιστορία. Ο Θεόδωρος Μανούσης, ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης που με την διαθήκη δωρίθηκε η βιβλιοθήκη του, στο πανεπιστήμιο που εργάστηκε και στην βιβλιοθήκη της πατρίδας του, που δεν την ξέχασε ποτέ. Με την ίδια διαθήκη θεσπίστηκε το Μανούσιο κληροδότημα με το οποίο ευεργετήθηκαν, οικονομικά πολλά παιδιά της Σιάτιστας και της υπόλοιπης Ελλάδας στις σπουδές τους.

Ο Αθανάσιος Μανούσης, ο λόγιος, εξάδελφος του Χριστόδουλου του πατέρα του Θεόδωρου. Σε αυτόν, αποδίδονται οι αντιγραφές και η διάσωση πολλών σημαντικών χειρογράφων της εποχής του. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των συντρόφων του Ρήγα, ανήκε και αυτός στους οπαδούς του εθνομάρτυρα. Προφανώς, η υπηκοότητα του απέτρεψε να έχει και αυτός το ίδιο μαρτυρικό τέλος. Η Ειρήνη Μανούση, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Δημήτριου Μαξίμου (1947) που η δική της έμπνευση ήταν η ανέγερση της έπαυλης στην Ηρώδου Αττικού, το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου. ‘Αλλά και πόσοι άλλοι;

Θεόδωρος Μανούσης
Η επιτυχία του Δήμου Βοίου, το τελικό αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Σιάτιστας, μας υποχρεώνει να κάνουμε δύο πράγματα.

Να αποδώσουμε, τα εύσημα σε όσους μόχθησαν όλα αυτά τα χρόνια για να έρθει το μνημείο στην κυριότητα του δήμου. Δεύτερο, να υπενθυμίζουμε συνεχώς στο δήμο, ότι έχει ένα μεγάλο χρέος. Να αποδείξει ότι σέβεται, όσους αγωνίστηκαν για να αποκτηθεί το αρχοντικό, το μνημείο αρχοντικό Μανούση,  την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Επιβάλλεται αποκατάσταση και η αξιοποίηση του. Έχουν ολοκληρωθεί, οι απαραίτητες μελέτες που ανατέθηκαν μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρία Γρεβενών (ΑΝ. ΓΡΕ.). Οι τεχνικές μελέτες αυτές συντάχθηκαν από τον αρχιτέκτονα Μηχανικό Μιχάλη Γκουτζιαμάνη.

Ο φάκελος της μελέτης δεν περιλαμβάνει μουσειολογική μελέτη. Η μουσειολογική μελέτη, θα αποδεικνύει την καταλληλότητα του κτιρίου για την λειτουργία του, ως ενός συγκεκριμένου τύπου μουσείο και θα προβλέπει όλες τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις και προμήθειες ώστε να καταστεί αυτή η λειτουργία εφικτή.

Η μουσειολογική μελέτη θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση της χρηματοδότησης, για την εκτέλεση των εργασιών της αποκατάστασης και ανάδειξης. Θα αποδεικνύει σε κάθε πρόταση προς χρηματοδότηση ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν, θα συμβάλλουν στους απώτερους στόχους του επιχειρησιακού προγράμματος. Ο δήμος με την μουσειολογική μελέτη θα δηλώνει ότι έχει μια πρόταση για το πως θα το αξιοποιήσει. Ότι θέλει ένα μνημείο, να αποκατασταθεί, να διασωθεί, να είναι «ενεργό κομμάτι» της πόλης μας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της. Ότι καλύτερο για εμάς και την προβολή του έργου ενός επιχειρησιακού προγράμματος. Θα ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και σύνταξη και άλλων προτάσεων μέσω τον οποίων πολλοί ίσως βρουν εργασία (φύλακες – ξεναγοί).

Προαπαιτούμενο, της σύνταξης της μουσειολογικής μελέτης, είναι η λήψη της απόφασης από τον Δήμο για την νέα χρήση του αρχοντικού. Δύο είναι τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη. Ποιο είναι το μουσείο που έχει ανάγκη σήμερα η Σιάτιστα; Ποιες είναι οι χρήσεις που πληρή τις προδιαγραφές τους, η αρχιτεκτονική του κτιρίου; Στο δεύτερο ερώτημα, απάντηση προφανώς μπορούν να δώσουν μόνο εξειδικευμένοι επιστήμονες. Για να απαντήσουν, θα πρέπει να έχουν προτάσεις. Τι θέλουμε να αναδείξουμε;

Στο πρώτο ερώτημα, η πρόταση μου είναι μια χρήση που θα αναδεικνύει κάτι που δεν έχει δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα. Η προσφορά της Σιάτιστας στα γράμματα, στην μουσική, στις τέχνες. Ποιες είναι αυτές οι προσωπικότητες, ποιο είναι το έργο τους, ποια είναι συμβολή τους; Η Σιάτιστα, οι πραματευτάδες φρόντισαν με τον πλούτη τους όχι μόνο να κτίσουν τα αρχοντικά τους και τις εκκλησίες που όλοι θαυμάζουμε σήμερα, αλλά φρόντισαν να δημιουργηθούν οι βάσεις για να καλλιεργηθούν τα γράμματα. Οι πραματευτάδες στην επαφή τους με τον δυτικό πολιτισμό, την εποχή του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, είχαν κατανοήσει την μεγάλη αξία, που έχει για τον άνθρωπο η πνευματική καλλιέργεια.

Αθανάσιος Μανούσης
Η Σιάτιστα, οι άνθρωποι των γραμμάτων, ο Θεόδωρος Μανούσης, ο Μιχαήλ Παπαγεωργίου, ο Γεώργιος Ζαβίρας, ο Αργύρης Παπαρίζος, οι γιοι του, ο Γεώργιος Μέγας, οι Καρακάσηδες, ο Χαρίλαος Περπέσας, η Θάλια Φλωρά – Καραβία, ο Ιωάννης Χριστόδουλου Ζωγράφος, ο επίσκοπος Ζωσιμάς και πόσοι άλλοι, δεν αξίζουν άραγε τέτοιας τιμής;

Δεν είναι άξιο μιας τέτοιας τύχης, το σπίτι που γεννήθηκε ο Θεόδωρος Μανούσης, ο μεγάλος ευεργέτης των γραμμάτων, ένα από πρώτα μέλη της πρώτης επίσημα θεσμοθετημένης επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδος

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD