Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν πολύτιμα εργαλεία. Μέσω της απλής έρευνας για τους Μαρκίδες ξαναέφτασα στην επίσημη σελίδα της Μασονικής Στοάς της Ελλάδος. Ανάμεσα στα επιφανή μέλη της κατατάσσει και τον Γεώργιο Μαρκίδη Πούλιο. Εκεί μας δίνει την πληροφορία ότι ο Γεώργιος Πούλιος έζησε και στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας, όπου προς τιμήν του αναρτήθηκε και μια αναμνηστική πλάκα στο σπίτι που έζησε για λίγα χρόνια.


Η έρευνα συνεχίζεται και προκύπτει νέα πληροφορία. Ο σύλλογος «Φίλος» - Πρωτοβουλία για την προώθηση της αδελφοποίησης μεταξύ Καβάλας και Νυρεμβέργης, ήταν αυτός που τοποθέτησε την αναμνηστική πλακέτα και πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση το 2001.

Η επιμονή βγάζει και άλλα στοιχεία για τον ένα από τους δύο αδερφούς που εκτύπωσαν την πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα. Στο facebook βρίσκω την σελίδα του συλλόγου «Φίλος». Στις φωτογραφίες του προφίλ ανακαλύπτω την φωτογραφία της πλακέτας. Το όνομα του Γεώργιου Πούλιου ξεχωρίζει εύκολα.


Η φωτογραφία δείχνει την πλακέτα αλλά όχι και το κτίριο. Η έρευνα συνεχίζεται στις φωτογραφίες του «προφίλ» και μια από αυτές έχει την σελίδα μιας εφημερίδας. Διακρίνεται η φωτογραφία της πλακέτας. Στο κέντρο της σελίδας απεικονίζεται ένα κτίριο. Η λεζάντα της φωτογραφίας έχει μια ημερομηνία που εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι είναι η 3η Ιανουαρίου 1945. Με την βοήθεια ενός γνώστη της γερμανικής γλώσσας λύνεται το μυστήριο. Το κτίριο στέγαζε την εφημερίδα «Νυρεμβέργη» και βομβαρδίστηκε την 3η Ιανουαρίου 1945. Πιο πριν έμενε στο κτίριο ο Γεώργιος Πούλιος, οποίος χρησιμοποιούσε μάλιστα με το όνομα «Georg Marco». Τελικά η ζωή των Μαρκίδων συνδέεται άρρηκτα με την τυπογραφία.

Άρα αφού βομβαρδίστηκε το κτίριο, η πλάκα που βρίσκεται; Σε ένα κτίριο που κτίστηκε στην θέση του; Προσέχοντας την εφημερίδα παρατηρώ ότι υπάρχει η διεύθυνση του κτιρίου, «Ηauptmarkt 4».
Τώρα το Google Maps αναλαμβάνει δράση. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρω το κτίριο, στου οποίου την πρόσοψη βρίσκεται η πλακέτα. Κτίριο το οποίο μοιάζει με το αρχικό αλλά προφανώς έχουν γίνει αρκετές εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών από τον βομβαρδισμό.
Ιστορικά μνημεία της δράσης των Μαρκίδων είναι τα βιβλία που τύπωσαν, η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ», «Ο Θούριος». Μήπως όμως στην Νυρεμβέργη, στήθηκε το μοναδικό μνημείο με το οποίο τιμάται η δράση των αδερφών Μαρκίδων Πούλιου;



Για το αν είναι μοναδικό δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι στην πατρίδα τους στην Σιάτιστα δεν υπάρχει κάτι!

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ένα συμβολικό δώρο έκανε ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Παπαθανάση. Πρόκειται για μια καλαίσθητη εκτύπωση της τέταρτης έκδοσης από «ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ» που εκτυπώθηκε το 1806 στην Βενετία και το οποίο έγραψε ο Σιατιστινός λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου.


Αν δεν είναι το πρώτο, είναι ένα από τα πρώτα αλφαβητάρια που γράφτηκαν και τυπώθηκαν μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Η πρώτη έκδοση του εγχειριδίου εκτυπώθηκε το 1771 στην Βιέννη.

Ο Μιχαήλ Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Σιάτιστα την 26η Φεβρουαρίου 1727 και πέθανε στην Βιέννη στις 19 Ιουνίου 1796. Σπούδασε δίπλα στον Ευγένιο Βούλγαρη που είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Έχει γράψει και άλλα γλωσσικά βοηθήματα και δίγλωσσα εγχειρίδια, όπως «Πρόχειρος, και ευπόριστος διδάσκαλος, των πρωτοπείρων ρωμελιτών, της γερμανικής γλώσσης» και «Οἰκιακός καί πρόχειρος διδάσκαλος τῶν ἀρχαρίων τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης» που τυπώθηκαν στο τυπογραφείο του Γεώργιου Βεντότη.

Η δεύτερη σελίδα απο το "ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ"

Όπως γράφει ο Αναστάσιος Παπάς στην διπλωματική του εργασία που εκπονήθηκε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Τμήμα της Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεολογική «Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς, ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργου», "με το αλφαβητάρι του ο Σιατιστινός λόγιος έβαλε το θεμέλιο της μεθοδολογίας, στην οποία βασίστηκαν και οι επόμενοι συγγραφείς αντίστοιχων εγχειριδίων".


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ 2021 ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!


Χθες που έψαχνα για τον Κομμουνιστικό Μανιφέστο που δημοσιεύτηκε την 22 Φεβρουαρίου 1848, ανακάλυψα ότι χαρακτηρίζεται μακράν το πολιτικό κείμενο με την μεγαλύτερη επιρροή μετά την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης.

Εγώ θα αναφέρω και κάτι άλλο κοινό που έχουν τα δύο κείμενα κοινό και αφορά την Ελλάδα.
Η «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στα ελληνικά από την «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» της Βιέννης. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από την εφημερίδα «ΕΡΓΑΤΗΣ» του Βόλου το 1908.

Οι εκδότης της «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» ήταν οι Σιατιστινοί Μαρκίδες Πούλιου. Εκδότης της εφημερίδας «ΕΡΓΑΤΗΣ» ήταν ο Κωνσταντίνος Ζάχος γιός του Ιωάννη Ζάχου από την Σιάτιστα. Είναι εξάδελφος του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου που μεταξύ άλλων είχε σημαντική συμβολή στην αναστήλωση του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Η προσφορά της Σιάτιστας στην ιστορία και την δημοσιογραφία και μόνο με την δράση του Γεώργιου και του Πούπλιου Πούλιου είναι τεράστια. Δύο αδέρφια που το τραγικό τέλος του εγχειρήματος του Ρήγα Φεραίου δεν τους σταμάτησε, αντίθετα τους πείσμωσε.

Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ένας από τους πρώτους ευεργέτες της Σιάτιστας, ο Δημήτριος Ψαράς, ήταν ο χρηματοδότης του πρώτου ελληνικού τυπογραφείου στην Βιέννη, αυτό του Γεώργιου Βεντότη. Η βρύση του Ψαρά είναι γνωστή ακόμα στην Σιάτιστα.

Ο Σιατιστινός δημοσιογράφος Ιωάννης Ταχογιάννης ήταν ένας από αυτούς που μέσω της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ενημέρωνε τους Μακεδόνες για τα τεκταινόμενα στο Αλβανικό Μέτωπο του 1940.
Αν ψάξουμε θα βρούμε και άλλα. Πραγματικά, λίγα ξέρουμε για την ιστορία του τόπου μας. Αλλά μήπως αυτά που λίγα που ανέφερα είναι αρκετά για να καταλάβουμε πως θα πρέπει να δώσει η Σιάτιστα το στίγμα της στο «ΕΛΛΑΔΑ 2021»;

Πολλοί ξεσπαθώνουν κατά του «ΕΛΛΑΔΑ 2021» χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «φιέστα», «πανηγυράκι» και άλλα. Η γκρίνια μεγάλωσε ακόμα περισσότερο στο άκουσμα του ονόματος του προέδρου της επιτροπής για το 2021. Ίδια αντιμετώπιση υπήρξε για το 2004 αλλά άλλαξε η στάση πολλών με την έλευση της ολυμπιακής φλόγας.

Πόσο συχνά θα έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τέτοια «πανηγυράκια» και «φίεστες» για να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας;

Μήπως κάποιοι σε ένα χρόνο θα παρακολουθούν γειτονικές πόλεις της Ελλάδας να διοργανώνουν τις δικές του εκδηλώσεις και εμείς απλά θα κοιτάμε με παράπονο, ξέροντας πως είχαμε την δυνατότητα αλλά προτιμήσαμε το ασφαλές καβούκι μας;

Και το κυριότερο! Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα παρακαλάνε πολλές πόλεις για περισσότερα λεπτά δημοσιότητας ενώ σε εμάς θα γιορτάζει η ΕΣΥΕΑ, δηλαδή το κορυφαίο όργανο της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Η επιλογή είναι δική μας. Τι χρειάζεται;

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ!!

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που με αιχμηρό ύφος αναφερόμουνα στο γεγόνος ότι ποτέ σε όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρχε ένα πλάνο με το οποίο προβάλαμε την τοπική μας ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Προβολή που φυσικά δεν θα είχε στόχο, απλά και μόνο η ιστορία, να γίνει γνώση περισσότερων ανθρώπων και έξω από την Σιάτιστα, αλλά θα μας βοηθούσε σε δύο στόχους. Να βρούμε την ταυτοτητά μας στην τουριστική αγορά, να αναπτύξουμε το αφήγημα, το οποίο θα ήταν ένα από τα κομμάτια του πλάνου τουριστικής προβολής.

Έτσι κατά καιρούς διαβάζουμε για τον Κοζανίτη Νικόλαο Κασομούλη, για τον Θρακιώτη Γεώργιο Μέγα, για τον Καστοριανό Αριστοτέλη Ζάχο. Πριν από δύο χρόνια μάθαμε πως η Θάλεια Φλωρά – Καραβία γεννήθηκε σε ένα τούρκικο λασποχώρι την Σιάτιστα.

Σήμερα μάθαμε και κάτι καινούργιο για δύο Κοζανίτες από την ιστοσελίδα που στήθηκε για το 2021. Η σελίδα παρουσιάζει τους τέσσερις θεματικούς άξονες στους οποίους θα κατατάσσονται οι εκδηλώσεις για το 2021. ΤΟ 1821 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ 200 ΧΡΟΝΩΝ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΟ 2021 ΩΣ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Στην πρώτη ενότητα με ένα πολύ όμορφο γραφικό ξεδιπλώνεται ένα χρονολόγιο με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της περιόδου πριν, κατά την διάρκεια, και μετά το 1821. Πήγα στο 1790 όπου σημειώνεται ένα ιστορικό γεγονός με τίτλο «Κυκλοφορεί η «Εφημερίς»». Από κάτω ο σύνδεσμος μας παραπέμπει σε άλλη σελίδα με περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό γεγονός.



Ασχολίαστο, καλή χώνεψη!

Δια του λόγου το αληθές ο σύνδεσμος