Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ


Τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, προκύπτουν από τις ιστορικές πηγές. Ανάμεσα τους είναι και τα απομνημονεύματα αυτών που τα έζησαν ή πρωταγωνίστησαν σε αυτά. O Σιατιστινός στρατιωτικός Νικόλαος Κασομούλης ήταν ένας από αυτούς.

Το 1929 ο Γιάννης Βλαχογιάννης αγόρασε μετά από μαρτυρία του στρατιωτικού Τιμολέοντα Βάσου τα χειρόγραφα του Νικόλαου Κασομούλη. Το 1940 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος από τα «Στρατιωτικά Ενθυμήματα» του Νικόλαου Κασομούλη. Ο Γιάννης Βλαχογιάννης στην εισαγωγή του πρώτου τόμου εξηγεί γιατί ξεχωρίζει τα απομνημονεύματα του Κασομούλη μαζί με αυτά του Σπηρομύλιου. Συγκρίνει το έργο και των δύο με βάση την εξιστόρηση της πολιορκίας του Μεσολογγίου (1826).

Μεταφέρω απόσπασμα της εισαγωγής για να αντιληφθούμε πόσο πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο είναι για την Ελλάδα τα «Στρατιωτικά Ενθυμήματα» του Νικόλαου Κασομούλη. 

«Πώς να περιγράψει κανείς αυτό το θάμα της πολιορκίας; Θάφτανε η περιγραφή του Κασομούλη ν’ αναδείξει τ’ όνομα του αθάνατο μαζί με την ίδια του περιγραφή. Ως την ώρα τούτη γνωρίζαμε το Μεσολόγγι «απόξω» καθώς δηλαδή φαίνεται από τα έργα του τα πολεμικά, την αδιάκοπη άμυνα και επίθεση. Την εσωτερική του όμως κατάσταση, την ψυχολογική, την κοινωνική, και απλά ανθρώπινη που κατάφερνε αυτά τα έργα, δεν την ξέρουμε παρά μέσες – άκρες. 

Οι περιγραφές των «Ελληνικών Χρονικών» δεν μας λένε παρά τις μάχες τις αμέτρητες λακωνικά, όμως το δράμα το μεγαλοφάνταστο που κρύβεται από κάτω δεν το λένε. Γενικά, την ιστορία τα πραγματικά περιστατικά, παρατεταγμένα με τα υλικά τους μονάχα γνωρίσματα, χωρίς τον αγώνα των ψυχών που τα γεννάει αθώρητος, αφήνουν τον άνθρωπο ψυχρό κι’ αδιάφορο θεατή, αντίκρυ από μια απέραντη λιτανεία νεκρών ονομάτων και πραγμάτων. Ο Σπυρομίλιος, στρατιώτης λιγόλογος, μας χάρισε έργο πολύτιμο για την ακρίβεια των ιστορικών του περιγραφών, όχι όμως και για την από κάτω κρυμμένη αλήθεια τους.

Του Κασομούλη η περιγραφή μοιάζει με άξαφνο ξεσκέπασμα βαθιά κρυμμένου κόσμου ζωντανού. Φαντασθείτε, μια στιγμή, ένα απίστευτο άνοιγμα ναού μέσα στη γη χωμένου, που να λειτουργιέται ακόμα μυστικά, με τα εικονίσματα και με τα θυμιατά, με τα καντήλια και τα μανουάλια του αναμμένα, με παπάδες και δεσπότη λαμπροφόρετους, με ψαλτάδες αγγελόφωνους, παραδομένα, όλα κι όλους, σε μια λειτουργία ανείπωτη, μυστική μονοκλησιά, πανηγύρι αναστάσιμο, που άρχισε και που ποτέ δε θα τελειώσει πια.

Σε αυτό το φανταχτερό πανηγύρι μας προσκαλεί ο Κασομούλης. Εκεί, στο Μεσολόγγι, είναι παρατηρητής μαζί και πολεμιστής, γραμματικός μαζί και παραστάτης στα περίφημα πολεμικά συμβούλια, ζωγράφος των μαχών, των εξόδων, των ομηρικών διαλόγων ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους, των άγνωστων και απίστευτων επεισοδίων, ανεκδότων, περίεργων σκηνών με τα γέλια τους τα ηρωικά, τις προκλήσεις, και αντι – προκλήσεις και διονυσιακές βρισολογίες. Αναγκάζεται κανείς να μακαρίσει του Κασομούλη τη φροντίδα τη μυστικοπαθή να μας μυήσει στα παραμικρά της Πολιορκίας και όχι μονάχα στα μεγάλα. Μπαίνοντας κανείς με την φαντασία, και με τον Κασομούλη συντροφιά, στο Μεσολόγγι δε μπορεί να κρατήσει τα δάκρυα. Έδωσε πιο πάνω την εικόνα ναού που λειτουργιέται τάχα. Λοιπόν, ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη την αμίλητη να γονατίσει και να σταυροκοπηθεί.»


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Βραβείο στο 1ο Δημοτικό Σιάτιστας για την ταινία με τη βαλίτσα του ‘40

Μια σπουδαία διάκριση για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας έφερε η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Cinema… διάβασες;».

Η ταινία μας με τίτλο «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» διακρίθηκε με το βραβείο «εύφημη μνεία» που αποτελεί μια τιμητική διάκριση για το σχολείο. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν 181 σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο, εκ των οποίων οι 89 συμμετοχές ήταν από σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά).

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο σκόρπισε χαρά στα τεταρτάκια του σχολείου μιας και ο κόπος δύο μηνών (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2019) φαίνεται να αναγνωρίζεται από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού. Τι καλύτερο για να διδάξεις τους μαθητές σου ότι «αγαθά κόποις κτώνται»;

Ανεξάρτητα από τη διάκριση και τη βράβευση, αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσπάθειά των παιδιών. Μεγάλη σημασία δίνει το σχολείο στην προώθηση τέτοιων ενδιαφερόντων, ενδιαφέροντα που προάγουν την πρόοδό τους και χαρίζουν πραγματική χαρά. Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόκειται για μια δημιουργία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και μια προσπάθεια συλλογική, οπτικοακουστικής φύσεως στο νέο σύγχρονο σχολείο. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας μιας και μας χάρισαν απέραντη χαρά και περηφάνια.

Επιπλέον χαρά σκόρπισε στο σχολείο το γεγονός ότι μεταξύ άλλων διακρίθηκε η συγκεκριμένη ταινία, ένα έργο αναφερόμενο στην πατρίδα μας και την ιστορία της, σε κείνο το κομμάτι του ΄40.
Η εκδήλωση βράβευσης είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 3 του Απρίλη αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα αναβάλλεται για την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι οι βραβευμένες ταινίες, μεταξύ αυτών και η δική μας, θα προβληθούν από το κανάλι της Βουλής κατά την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Τα παιδιά διαφημίζουν την πόλη μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από μια δική τους δουλειά.

Θυμίζουμε ότι η ταινία ήταν διάρκειας 1 ώρας και 14 λεπτών ενώ για τις ανάγκες του διαγωνισμού έγινε περικοπή για να φτάσει το τελικό αποτέλεσμα στα 18 λεπτά.

Περιγραφή-περίληψη ταινίας:
Ψάχνοντας για το παραμύθι «Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες» στο υπόγειο της γιαγιάς, τα παιδιά ξεκλειδώνουν μια βαλίτσα παλιά, χαμένη απ΄ το ΄40. Μια βαλίτσα γεμάτη θησαυρούς και μια ταινία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», ταινία μικρού μήκους από το 1ο Δημοτικό σχολείο Σιάτιστας – Τάξη Δ΄ - Σχολικό έτος 2019 – 2020, Νοέμβριος 2019.

Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών:

  • Γονείς όλων των παιδιών της Δ΄ τάξης για την πλήρη στήριξή τους.
  • Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Κυρίες Μπάτζιου Σοφία, Μπόντα Καλλιόπη και Ώττα Αικατερίνη για τη συμμετοχή τους.
  • Οικογένεια του κ. Βασίλειου και κας Μαίρης Μπατσή.
  • Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου»
  • κ. Ρόνα Ιωάννη.
  • Παραδοσιακή κατοικία Τσιότσιου – Ντέρου.
  • κ. Μπόσιακα Διονύση.
  • ΕΡΤ Α.Ε.
  • Τοπικά ΜΜΕ (siera fm, radio Siatista, siatista – info, siatistanews.gr).
  • Και όλους όσοι ευγενικά μας βοήθησαν.

Θυμίζουμε ότι είναι ο ίδιος διαγωνισμός που πέρσι έδωσε το στο 1ο Δημοτικό το 2ο βραβείο στην κατηγορία Τεκμηρίωση στην ταινία μας «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά…»

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το απόσπασμα της ταινίας μας που βραβεύτηκε.