Είμαστε κάτι περισσότερο από είκοσι μέρες πριν από την επέτειο για τα ελευθέρια της Σιάτιστας από τον τουρκικό ζυγό και έχω ξεκινήσει ένα μικρό αφιέρωμα στον Μακεδονικό Αγώνα.
Η φωτογραφία του Παπαδράκου ήταν από τις πρώτες που ανάρτησα. Όχι τυχαία. Ο λόγος; Μια λαϊκή ζωγραφιά που ανακάλυψα στο διαδίκτυο. Έχει τρεις πρωταγωνιστές.
|
Καπετάνισσα Περιστέρα |
Δεξιά είναι η Καπετάνισσα Περιστέρα (Περιστέρα Κράκα) που ηγήθηκε του αντάρτικου σώματος του αδελφού της Γούλια στον αγώνα για την μη εφαρμογή της συμφωνίας του Αγίου Στεφάνου. Συμφωνία που έδινε μεγάλο κομμάτι της Μακεδονίας στους Βούλγαρους.
|
Ο Παπαδράκος |
Στο κέντρο, ο Χρυσόστομος Χρυσομαλλίδης (Παπαδράκος) γεννήθηκε το 1872 στην Ηράκλεια της Θράκης. Έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και στον Μακεδονικό Αγώνα. Στην Μακεδονία μαζί με Κρήτες εθελοντές έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στις περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας. Συμμετείχε επίσης ως στρατιωτικός ιερέας, στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Αριστερά, ο καπετάν Λεωνίδας. Ο Λεωνίδας Πετροπουλάκης γεννήθηκε στο Γύθειο το 1880. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Νομική αλλά το μυαλό του ήταν αλλού. Ανεβαίνει στην Μακεδονία. Στην Μάχη του Καστανοφύτου (Οσνιτσάνης), την 7η Μαΐου 1906 στο Άργος Ορεστικό με το σώμα του πολεμά ταυτόχρονα εναντίον των Βουλγάρων Κομιτατζήδων και Τούρκων στρατιωτών. Στην μάχη σκοτώθηκαν 15 (κατά άλλους 24) Έλληνες, 9 Βούλγαροι και 140 Τούρκοι. Μεταξύ των Ελλήνων νεκρών και ο καπετάν Λεωνίδας.
|
Παναγιώτης Πετροπουλάκης & Λεωνίδας Πετροπουλάκης |
Αυτές τις τρεις μορφές λοιπόν έχει η ζωγραφιά. Τρεις ήρωες ενός κοινού σε διαφορετικές περιόδους αγώνα που η βιογραφία τους πολλές φορές δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αληθινό από το φανταστικό. Όχι σπάνιο φαινόμενο για αυτούς τους αγωνιστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου