Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ


Η επικαιρότητα είναι πηγή έμπνευσης της σημερινής δημοσίευσης. Η Παναγία των Παρισίων, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχει υποστεί μια σοβαρή καταστροφή. Ένα μεγάλο κομμάτι της αυθεντικότητας του μνημείου χάθηκε.

Άγιος Δημήτριος Σιάτιστας
Την Τρίτη 13 Ιουλίου του 1910, ο ναός του Αγίου Δημητρίου (κτίστηκε το 1801), «εγένετο παρανάλωμα του πυρός εν διαστήματι ημισείας ώρας μεθ’απάντων των εν αυτώ πολυτίμων ιερών κειμηλίων» γράφει ο Αθανάσιος Κανατσούλης από απροσεξία γυναικός η οποία «επικόλλησε αναμμένο κερί πάνω σε εικόνα» συμπληρώνει ο Χαρίλαος Κανατσούλης. Το καμάρι της Χώρας έγινε στάχτη.

Την 18η Αυγούστου 1917, ξεσπάει η μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης. Κάηκε η πόλη σε μία έκταση περίπου 1.000.000m2 και καταστράφηκε σε μεγάλο ποσοστό ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό της Notre Dame.

Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης [1]
Ο καταγόμενος από την Σιάτιστα Αριστοτέλης Ζάχος (1871-1939) είναι το κοινό πρόσωπο στις δύο ιστορίες. Στην Σιάτιστα καλείται μέσω του αδερφού του Ζάχου και του πατέρα τους, για να σχεδιάσει τον νέο ναό. Στην Θεσσαλονίκη έχει προλάβει να φωτογραφήσει και να αποτυπώσει τον Άγιο Δημήτριο πριν τη φωτιά. Ο Αριστοτέλης Ζάχος και εδώ κλήθηκε να λάβει κυρίαρχο ρόλο στην επιτροπή για την αναστήλωση του ναού.

Αριστοτέλης Ζάχος (1871-1939)
Και στις δύο περιπτώσεις μάλλον ο Ζάχος έμεινε με μια πικρή γεύση στο τέλος. Στην Σιάτιστα λόγω της έλλειψης πόρων τελικά δεν ακολουθήθηκε το αρχικό σχέδιο. Ο Ζάχος εξοργισμένος δήλωσε ότι θα απαξιώσει το έργο. Και στην Θεσσαλονίκη, δεν έγινε συνολικά αποδεκτή η πρόταση του για την αποκατάσταση. Δεν πρόλαβε μάλιστα να δει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αποκατάστασης που ολοκληρώθηκε το 1940.

ΠΗΓΕΣ

  1. Το έπος της αναστήλωσης της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, http://ikivotos.gr/post/3503/to-epos-ths-anasthlwshs-ths-ekklhsias-toy-agioy-dhmhtrioy-sth-thessalonikh
  2. O Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΑΡΔΑΣ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου