Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΚΙΚΕΡΩΝ – ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (106 πΧ – 43 πΧ ) ήταν ελληνολάτρης φιλόσοφος, ρήτορας και πολιτικός της Ρώμης. Υπέρμαχος της δημοκρατίας ως το θάνατο. Δολοφονήθηκε κατ’ εντολή του Μάρκου Αντωνίου του μετέπειτα εραστή της βασίλισσας Κλεοπάτρας. Το κομμένο του κεφάλι και τα χέρια του εκτέθηκαν στην Αγορά της Ρώμης. Η Φουλβία τότε γυναίκα του Μάρκου Αντώνιου, τράβηξε την γλώσσα έξω από το κομμένο κεφάλι και την τρύπησε με καρφίτσα για να τον τιμωρήσει για όσα είπε για τον άντρα της!


Το συγγραφικό του έργο τεράστιο. Η τεράστια του αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό, τον έκανε να ομολογήσει ότι «το γεγονός ότι γλυτώσαμε από την βαρβαρότητα, το οφείλουμε στους Έλληνες» και να τραβήξει την προσοχή των Ελλήνων λόγιων.

Έτσι ο Σιατιστινός Μιχαήλ Παπαγεωργίου (1727 - 1796), είναι από τους πρώτους νεοέλληνες που μετέφρασαν τους λόγους του Κικέρωνα. Την πληροφορία την παίρνουμε από το "Ελληνικόν Θέαατρον" του επίσης Σιατιστινού Γεώργιου Ζαβίρα και ανηψιού του Παπαγεωργίου. Το έργο αυτό δυστυχώς έμεινε ανέκδοτο.

Άρα ο Παπαγεωργίου είναι πιθανώς και ο πρώτος που μετέφρασε το περίφημε ρητό «O tempora o mores – Ω καιροί, ω ήθη», που προέρχεται από τους τέσσερις λόγους «κατά Κατιλίνα».


ΠΗΓΕΣ

Αναστάσιος Παπάς, "Ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου