Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΟΣ, Μια πνευματικά ανήσυχη φυσιογνωμία

Ο Αριστοτέλης Ζάχος δεν ήταν μόνο ένας αρχιτέκτονας που με τα έργα του έφερε αλλαγές στην ελληνική αρχιτεκτονική. Ήταν ένας πνευματικά ανήσυχος άνθρωπος.

Πηγή [1 - 2]
Μια απόδειξη ίσως είναι και η σημερινή μας φωτογραφία. Λήφθηκε στην 8η Ιουνίου 1925, στην Μαδούρη της Λευκάδας οπού τότε τελούνταν το φιλολογικό μνημόσυνο εις μνήμη του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη για τα εκατοντάχρονα από την γέννηση του.

Για να δούμε μερικά από τα πρόσωπα της φωτογραφίας. Απαγγέλει ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Δίπλα του καθισμένος στο βράχο ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Δίπλα του πιο δεξιά στο έδαφος κάθεται ο τότε Μητροπολίτης Κερκύρας, ο μετέπειτα Πατριάρχης Αθηναγόρας.

 [από το αρχείο του Σάκη Σπύρου]
Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας επισκέφτηκε την Σιάτιστα το 1963. Η δεύτερη φωτογραφία είναι από εκείνη την επίσκεψή μπροστά από την είσοδο του επισκοπίου.

Επιστροφή στην βασική μας φωτογραφία. Πίσω από τον Άγγελο Σικελιανό λίγο αριστερά σκυμμένος παρακολουθεί με τα λευκά μαλλιά και το μουστάκι ο Αριστοτέλης Ζάχος.

Το 1927 όσο και το 1930 συμμετείχε στην οργάνωση των Δελφικών Εορτών του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, η Αγγελική Χατζημιχάλη η μεγάλη συλλέκτρια έργων και μελετητής της λαϊκής τέχνης, λαογράφος, της οποίας το σπίτι έχτισε ο Αριστοτέλης Ζάχος. Ήταν ο μέντορα της που την ώθησε να δημιουργήσει την συλλογή λαϊκής τέχνης που εκτίθεται σήμερα στο ίδιο σπίτι στην Πλάκα της Αθήνα.

Αγγελική Χατζημιχάλη
Ο Ζάχος πρέπει να ήταν στο στενό κύκλο του Άγγελου Σικελιανού αφού συμμετείχε και αυτός στην διοργάνωση των Δελφικών Γιορτών.


Αριστοτέλης Ζάχος [Πηγή: Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου ( ΔΗ.Κ.Ι), φωτογράφος: Κωνσταντίνος Ζημέρης]

Φίλοι μου, ξέρουμε τόσα λίγα για τον πατριώτη μας τον Αριστοτέλη Ζάχο…


ΠΗΓΕΣ

  1. 7 Ιουνίου 1925: Οι γιορτές των 100 χρόνων από την γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, http://aromalefkadas.gr/7-ιουνίου-1925-οι-γιορτές-των-100-χρόνων-από-τη
  2. Λεύκωμα της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών με τίτλο: «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ο Αρματολός της Λύρας, 1824-1879», σε επιμέλεια Γεράσιμου Γρήγορη».
  3. Ο αρχιτέκτονας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου της Σιάτιστας Αριστοτέλης Ζάχος, http://www.siatistanews.gr/3obiblio/04_oikogeneia_zaxou/oikogeneia_zaxou1-aristotelis.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου