Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ένας θησαυρός που έχουμε σπίτι μας!

Σημαντικό πλούτο για όσους ασχολούνται με την ιστορία και την παράδοση της Σιάτιστας είναι οι παλιές φωτογραφίες. Ένας θησαυρός στο σπίτι μας.

Δεν μπορεί να αντιληφθεί κανένας πόσες πολύτιμες πληροφορίες μπορεί να δώσει για την καθημερινότητα, την ζωή την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της παλιάς Σιάτιστας μια παλιά φωτογραφία.

 Για παράδειγμα η παρακάτω φωτογραφία του siatistanews από τον τρύγο (να υποθέσω στην περιοχή Σαμαρές;). στην οποία ξεχωρίζουμε δύο άντρες που στους ώμους τους κανέστρια με σταφύλια. Σε τέτοια καλάθια αν θυμάμαι καλά κουβαλούσαμε και το κολατσιό για το μεσημεριανό διάλειμμα του τρύγου.


Αλλά παρουσιάσαμε και άλλες φωτογραφίες. Η φωτογραφία για παράδειγμα από το αρχοντικό του Σαχίνη που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα.


Η φωτογραφία της δεκαετίας του από το αρχείο της Καλλιόπης Μπόντα από τον Δεκαπεντάγουστο μέσα από την οποία παίρνουμε πληροφορίες και για την παλιά είσοδο της πόλης μας.


Να θυμηθούμε την φωτογραφία των αποκαλυπτηρίων του ηρώου στην περιοχή του Δημαρχείου που μας φέρνει την εικόνα της Σιάτιστας πριν ογδόντα χρόνια. Στην φωτογραφία που διακρίναμε και τον Νικόλαο Παπανικολάου τον ηρωικό Μητροπολίτη Γρεβενών.


Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να δούμε και άλλες τέτοιες φωτογραφίες!! Φωτογραφίες που δεν θα δούμε αν πεταχτούν ή δοθούν στον οποιονδήποτε άγνωστο.

Θα ήταν μια πολύ καλή δράση από πλευράς δήμου να συλλέξει, να αρχειοθετήσει και να τεκμηριώσει παλιές φωτογραφίες. Η τεκμηρίωση μπορεί να περιλαμβάνει τον χρόνο και την τοποθεσία λήψης, το γεγονός, το πρόσωπο, το μνημείο με το οποίο συνδέεται. Η τεκμηρίωση ενός τέτοιου αρχείο απαιτεί την κατάλληλη τεχνογνωσία! Ο Δήμος απλά θα πρέπει να αναθέσει σε κάποιον να καταγράψει το περιεχόμενο τον σκοπό της δράσης να προεκτιμήσει τον προϋπολογισμό της και να αναζητήσει την πηγή της χρηματοδότησης. Θα πρέπει επίσης να επιλέξει και το μέσο με το οποίο θα γίνει διαθέσιμο αυτό το αρχείο σε όλους μας.

Εμείς απλά από πλευράς μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε το φωτογραφικό αρχείο που έχουμε από τους προπαππούδες, παππούδες μας! Δεν πρέπει να δίνουμε στον οποιονδήποτε επί "ενός πινακίου φακής" πολύτιμες φωτογραφίες, πολύτιμα αντικείμενα. Είναι γνωστή η ιστορία του Μακρυγιάννη. 

Εξαιρούνται οι γνωστοί Σιατιστινοί συλλέκτες που έχουν την γνώση της αξίας αυτών των φωτογραφιών και μέσω των εκθέσεων που κάνουν μπορούμε να τις δούμε όλοι μας.

Προσοχή στο φωτογραφικό μας αρχείο λοιπόν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου