Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Περπατώντας στην Σιάτιστα και την Ιστορία, ένας χρόνος, το μεγάλο ευχαριστώ


Αύριο, 18 Μαρτίου 2018, η σελίδα μας κλείνει ένα χρόνο.

Μία σελίδα που ξεκίνησε θέτοντας έναν στόχο που θα βοηθήσει να εκπληρωθεί ένα όραμα που έχουμε όλοι εμείς οι Σιατιστινοί. Να διασωθεί και να αποκτήσει η πολιτιστική μας κληρονομία την θέση που της αρμόζει. Βαριά κληρονομιά και δυστυχώς δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε.
Ποιος είναι ο στόχος της σελίδας μας λοιπόν;

Για να υλοποιηθεί το όραμα μας, πρέπει να έχει την συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτό το εγχείρημα. Ο ρόλος όλων αυτών είναι διπλός. Να στηρίζουν αυτούς που έχουν τον ηγετικό ρόλο και διαχειρίζονται αυτήν την προσπάθεια. Εκτός από το να τους στηρίζουν, θα πρέπει να τους πιέζουν, όταν βλέπουν πως η προσπάθεια αυτή αποκλίνει από την πορεία της ή ατονεί.

Έτσι η σελίδα μας, ανέλαβε τον ρόλο, αξιοποιώντας ένα από τα εργαλεία που μας δίνει σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συγκινήσει, να διεγείρει το συναίσθημα των Σιατιστινών αλλά και όσων μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό τον αγώνα.

Μας ενημερώνει για τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η ψηφιακή τεχνολογία με τους τουριστικούς χάρτες. Η επιχειρησιακή έρευνα με την ανάπτυξη των στρατηγικών πλάνων, το city branding, την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έγιναν παραπομπές σε πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε περιπτώσεις με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σιάτιστας, όπως η Ξάνθη στην οποία είχα την τύχη να μείνω δέκα χρόνια.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάστηκε η πολύτιμη βοήθεια και το ανεξάντλητο υλικό της ομάδας του siatistanews. Ομάδα που δημιούργησε η Αικατερίνη Ζωγράφου.

Η Ρηνούλα των σχολικών μας χρόνων οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ. Είναι η πρώτη που αντιλήφθηκε ότι υπάρχει πολύ υλικό ανέπαφο που πρέπει να συγκεντρωθεί, να αναδειχθεί, να προβληθεί.

Η Ρηνούλα είχε όμως την ευφυΐα να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά την ψηφιακή τεχνολογία για να επιτύχει τον σκοπό της δημιουργώντας την ιστοσελίδα του siatistanews και τον πρώτο ψηφιακό χάρτη. Οργάνωσε εκδηλώσεις όπου πολλοί μας μίλησαν για την Σιάτιστα. Το έργο της περιλαμβάνει ακόμα και ραδιοφωνικές εκπομπές. Μην ξεχνάμε και τα Ιστορικά Σημειώματα του Φίλιππου Ζυγούρη που με την συμμετοχή του Αμπελουργικού Συλλόγου, τα μοίρασε σε κάθε σιατιστινό σπίτι.
Αφιέρωσε όλο τον προσωπικό της χρόνο, δαπάνησε από τα δικά της χρήματα για να τα καταφέρει όλα αυτά. Χωρίς το υλικό της, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτή την σελίδα που τα μέλη της ξεπερνάνε τα 1100.

Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, της αξίζει!


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου