Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΟΡΤΕΣ!

Ακούμε πάμπολλες φορές πολλούς υποψήφιους Δήμαρχους να λένε με στόμφο, «Θα κατεβαίνω στην Αθήνα και θα χτυπάω τις πόρτες και τα γραφεία στα υπουργεία!»

Ίσως έτσι θέλουν να μας πείσουν, ότι δεν θα έχουν κανένα δισταγμό για να προωθήσουν τα αιτηματά τους. Πως θα πρέπει να ενεργήσει όμως ο Δήμαρχος που θα «κατέβει στην Αθήνα»; Τι θα πρέπει δηλαδή να κάνει για να συναντήσει έναν άλλο Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη, έναν ανώτατο κρατικό λειτουργό, έναν Υπουργό ή ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;


Ο Δήμαρχος σίγουρα θα πρέπει να έχει το χάρισμα του καλού συνομιλητή. Θα πρέπει να έχει την ευφράδεια του λόγου, ώστε να του εκθέσει τα επιχειρήματα του, να υπερασπιστεί το αίτημα του. Δεν θα πρέπει να διακατέχεται από δισταγμό ή υπεροψία. Στην δεύτερη μάλλον περίπτωση θα χαρακτηριστεί αγενής. Σε αμφότερες των περιπτώσεων, δεν θα επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αλλά για να εκθέσει τα επιχειρήματα του, θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Θα έχουν προηγηθεί συσκέψεις όπου o Δήμαρχος θα έχει ενημερωθεί από τους συνεργάτες και θα έχει κατανοήσει τις πτυχές του ζητημάτων που θα συζητηθούν. Θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και πιθανές αρνητικές απαντήσεις του συνομιλητή του.

Ο συνομιλητής μας μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα, πόσο καλά είναι προετοιμασμένος αυτός που κάθεται απέναντι του. Προφανώς ξέρει τι μπορεί να κερδίσει και τι να χάσει ανταποκρινόμενος στα υποβληθέντα αιτήματα. Γνωρίζει τότε ότι η συζήτηση μάλλον θα βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα.

Ας πάρουμε την περίπτωση που ο Δήμαρχος «κατέβει» στην συνάντηση με το υπεροπτικό ύφος και όχι κατάλληλα προετοιμασμένος. Ξεκινάει η συζήτηση. Στην πορεία της κουβέντας θα καταλάβει τις ελλείψεις του. Θα αρχίσει να αγχώνεται. Η συζήτηση θα καταντήσει Γολγοθάς. Το αποτέλεσμα προβλέψιμο. Τζάμπα το ταξίδι! Πως θα τα μπαλώσουμε πίσω;

Η απέναντι πλευρά έχει ένα πρόγραμμα αρκετά πιεσμένο χρονικά. Μάλλον θα αρχίζει να εκνευρίζεται όταν βλέπει ότι χάνει χρόνο άσκοπα. Θα ψάχνει επίμονα να ξεφορτωθεί τον επισκέπτη. Προφανώς και θα αποφύγει παρόμοιες τέτοιες νέες επισκέψεις.

Άρα ο Δήμαρχος μάλλον πρέπει πρώτα να σκεφτεί, αν είναι έτοιμος να χτυπήσει την πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου