Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Με ποιο όνομα πρέπει να προσδιορίζουμε τα αρχοντικά μας; Μήπως χάνουμε το δάσος για το δένδρο;

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο πολλοί να έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα σπίτι, ένα αρχοντικό, το οποίο στην μακροχρόνια του ιστορική διαδρομή να είναι αλληλένδετο είτε με ένα ιστορικό είτε με ένα συμβολικό όνομα.

Δύο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα. Το αρχοντικό του Μανούση και το αρχοντικό της Κυράς Σανουκως. Ο μεγάλος Θεόδωρος Μανούσης και η κυρά Σανούκω. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του Μανούση ήταν ο Δούκας Τζάτζα ενώ της Σανούκως τώρα είναι η οικογένεια Τσίπου.

Δεν θα αντιλαμβανόταν ίσως πολλοί από εμάς, σε ποιο από τα παραπάνω θα αναφερόμουνα, αν θα χρησιμοποιούσα το όνομα του τελευταίου ιδιοκτήτη. Είναι δύσκολο, πλέον, να αλλάξει το όνομα με το οποίο το προσδιορίζουμε στις συζητήσεις μας και οπουδήποτε αλλού καθώς με αυτό το όνομα πέρασε από γενιά σε γενιά.

Ας το δούμε και από μια άλλη πλευρά. Το όνομα αυτό είναι που αυξάνει την αξία του αρχοντικού. Για αυτό οι ιδιοκτήτες τους αισθάνονται τυχεροί και υπερήφανοι. Τυχεροί γιατί η αξία αυξάνει την πιθανότητα να αξιοποιηθεί το αρχοντικό. Υπερήφανοι για την βαριά κληρονομία.

Λόγο του ονόματος αυτού μας κεντρίζει την περιέργεια να μάθουμε περισσότερα ιστορικά στοιχεία. Ποια ήταν η κυρά Σανούκω; Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Μανούσης;

Ποιος είναι ο μύθος που ξετυλίγεται;

Η ιστορία είναι αδιαμφισβήτητα πάντα ενδιαφέρουσα. Ο μύθος δημιουργεί κάτι το μαγευτικό. Η ιστορία και ο μύθος των αρχοντικών είναι αυτά που αυξάνουν την αξία της υλικής κληρονομιάς της Σιάτιστας, το όνομα της Σιάτιστας εν κατακλείδι.

Είναι λογικό να χρησιμοποιώ στις αναρτήσεις μου αυτό το όνομα, με το οποίο γνωρίζουμε όλοι μας το αρχοντικό. Δεν θέλω να παραβλέψω κανέναν από τους σημερινούς ιδιοκτήτες αυτών των αρχοντικών. Δεν θα παραβλέψω την ιστορία τους που πιθανώς να είναι μεγαλύτερη. Ιδιοκτήτες που προσπαθούν να συντηρήσουν αυτά τα αρχοντικά ξεπερνώντας πολλά εμπόδια.

Δυστυχώς, μερικοί από τους σημερινούς ιδιοκτήτες θεωρούν ότι θέλω να τους προσβάλλω όταν δεν δηλώνω το όνομα τους δίπλα στο όνομα του αρχοντικού στις δημοσιεύσεις μου. Λυπάμαι αν έχουν αντιληφθεί ότι δημιούργησα αυτήν την σελίδα με κρυφό σκοπό να μειώσω αυτούς. Αν ήθελα θα μπορούσα να το κάνω με έναν απλούστερο τρόπο.

Μάλλον δεν έχουν μάλλον καταλάβει την αξία αυτού που έχουν στα χέρια τους και ποιο είναι το πρόβλημα της Σιάτιστας. Χάνουμε το δάσος για το δένδρο.


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου