Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

1805, ο περιηγητής William Martin Leake για το ηλιαστό κρασί

Ο William Martin Leake (1777-1860) συνταγματάρχης του αγγλικού στρατού περιηγείται στην Ελλάδα και καταγράφει τις εμπειρίες του στο βιβλίο "Travels in Northern Greece". Μαζί με Γάλλο ιατρό τον Φρανσουά Σαρλ Υγκ Λοράν Πουκεβίλ είναι οι μοναδικοί, όπως προκύπτει από τα κείμενα τους, περιηγητές που γνωρίζουμε ότι επισκέφτηκαν την Σιάτιστα.

Ο Νικόλαος Ψημένος θεωρεί ότι το δυσπρόσιτο της περιοχής αποθάρρυνε και άλλους περιηγητές να επισκεφτούν την Σιάτιστα. Έτσι ούτε έχουμε τόσες πολλές περιγραφές της Σιάτιστας όπως έχουμε για άλλες περιοχές της Ελλάδας, ούτε ζωγραφικούς πίνακες, ούτε γκραβούρες που να αναπαριστούν εικόνες από τόπια της Σιάτιστας.

Ο Leake βρισκόταν στην Ελλάδα ως πρόξενος της χώρας του στο πασαλίκι του Αλή Πασά. Σε αυτό υπαγόταν και η Σιάτιστα. Λόγω της ημέρας θα σταθούμε σε όσα καταγράφει για το σιατιστινό κρασί. Για την συνάντηση των Σιατιστινών προεστών με τον Αλή Πασά στην Μπάρα και τις υπόλοιπες εμπειρίες του θα μιλήσουμε σε άλλες περιπτώσεις όταν μας δοθεί η ευκαιρία.

Επιγραμματικά ο Leake αναφέρει ότι εμπορευόταν οι Σιατιστινοί το κρασί στην Μακεδονία και στην Θεσσαλία. Όχι όμως στην Ήπειρο λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων.

Τονίζει δε ότι «ο κάθε μεγαλονοικοκύρης έχει ένα σταφυλοπατητήρι, υπάρχουν δε κατώγεια εις όλα τα μεγαλύτερα σπίτια με τα βαγένια καλαισθητικώς αραδιασμένα, όπως και εις την πεπολιτισμένην Ευρώπη». Σαφές ποια σπίτια επισκέφθηκε ο Leake.

Το σιατιστινό κρασί το διαχώρισε σε τέσσερα είδη, το «ηλιασμένον», «ένα ξηρό άσπρο κρασί», «ένα ξηρό κόκκινο κρασί» και το «αψίθινον».

Για το ηλιαστό κρασί περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία παραγωγής του: «μίγμα άσπρων και κόκκινων σταφυλιών εκτιθεμένων επί οκτώ ημέρας εις τον ήλιον ή και εναποτιθέμενων εις σκεπασμένη συσκευήν επί εξ εβδομάδας, κατόπιν των οποίων το προϊόν γίνεται άσπρο γλυκό κρασί δυνατής ουσίας και υψηλής γεύσεως».

ΠΗΓΗ: Αργύρης Τόζης, Σιατιστινά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου