Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτριος Καρακάσης, ο ιατρός

Ξεκινώντας το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καρακάση από τον πατέρα του, τον  Δημήτριο Καρακάση. Θα κάνουμε μια αρκετά σύντομη αναδρομή στη ζωή του και στο έργο του ως ιατρός.
Πηγές μας, τα «Ιστορικά Σημειώματα» του Φίλιππου Ζυγούρη, ο Γεώργιος Ζαβίρας και ο γιός του Κωνσταντίνος.

Ευγένιος Βούλγαρης
(1716-1806)
Ο Δημήτριος Καρακάσης γεννήθηκε στην Σιάτιστα το 1734 και πέθανε στο Βουκουρέστι το 1804. Στην Σιάτιστα έμαθε τα πρώτα του γράμματα ενώ στην Κοζάνη μαθήτευσε δίπλα στον Ευγένιο Βούλγαρη που ήταν εκεί σχολάρχης.

Τελειώνοντας τις σπουδές του, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Χάλλης της Πρωσίας και αφού αποφοίτησε από την Ιατρική, το 1760 παρουσίασε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο:

«Περί της Φλεβοτομίας, ως ουκ αεί αναγκαίας εν τοις οξέσιν άμα και κακοήθεσι πυρετοίς»




Επιστρέφει στην Λάρισα όπου καταξιώνεται ως γιατρός και μετά στην Σιάτιστα ικανοποιώντας την επιθυμία του πατέρα του. Παντρεύεται στην Κοζάνη. Η μεγάλη φήμη του ως ιατρός ξεπερνά τα στενά τα όρια της περιοχής. Τον καλούν πρώτα στο Βιδίνι (σημερινή Βουλγαρία) να εργαστεί.

Το 1780 θα εγκατασταθεί στην Κραϊόβα της Βλαχίας. Θα γνωρίσει και θα κερδίσει τον σεβασμό σχεδόν από όλους του Φαναριώτες που κυβερνούσαν τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον Νικόλαο Καρατζά, τον Μιχαήλ Δράκου Σούτσο. Ανταποκρινόμενος σε αίτημα του τελευταίου μετακομίζει στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής του, το Βουκουρέστι.

Η πρώτη σελίδα της διδακτορικής διατριβής του Δημήτριου Καρακάση

Στο Βουκουρέστι διορίζεται δημοτικός ιατρός και συμβάλλει σημαντικά στην αναδιοργάνωση του τοπικού νοσοκομείου. Το 1792 ξεσπάει επιδημία βουβωνικής πανώλης. Ακολουθώντας, οι τοπικές αρχές τις συμβουλές του Σιατιστινού γιατρού, απομονώνουν τους ασθενείς σε ειδικό νοσοκομείο που δημιουργήθηκε σε γειτονικό χωριό, περιορίζοντας σημαντικά τις επιπτώσεις της ασθένειας.


Η προσφορά και η διάρκεια της ζωής του Δημητρίου Καρακάση θα ήταν μεγαλύτερες, αν δεν είχε ένα ατύχημα με το άλογο του, που του περιόρισε τις δραστηριότητες σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου