Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Γεώργιος Μέγας, ΤΑ ΑΡΧΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Από φίλους της σελίδας έγινε αναφορά στην ομιλία του καθηγητή Λαογραφίας Γεωργίου Μέγα στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, το  1963. Θέμα της ομιλίας ήταν «Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ, Τα αρχοντικά της, τα τραγούδια της, οι μουσικοί της».

Ένας επιστήμονας που δεν ήταν απλά ο κορυφαίος στον τομέα του, την ελληνική λαογραφία, αλλά και από τους θεμελιωτές του, μιλάει για τον τόπο του. Ως επιστήμονας προσπαθεί να μείνει ανεπηρέαστος από τα αισθήματα αγάπης προς την πατρίδα του.

Αναρτώ από το λεύκωμα, «ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΜΝΗΜΗ» που εκδόθηκε το 1971, το πρώτο μέρος από το κείμενο του Γεώργιου Μέγα «ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ», η αρχιτεκτονική δομή.

Γεώργιος Μέγας [1893-1976]
Θα ξεχωρίσω το παρακάτω απόσπασμα, που μας υπενθυμίζει ότι η ακμή που γνώρισε η Σιάτιστα, δεν είχε μοναδικό αποτέλεσμα τα μεγάλα και επιβλητικά αρχοντικά.

«Τα πλούτη που απέκτησαν εις την ξενιτειά [οι πραματευτάδες], τα αγαθά που μετέφεραν εις την πατρίδα, οι τρόποι της διαβιώσεως που εγνώρισαν εις τα πολιτισμένα κέντρα της Ευρώπης υπήρξαν οι κύριοι συντελεσταί δια την ανύψωσιν του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου τον 18ον αιώνα εις Σιάτισταν. Υπήρξε πράγματι ευλογία θεού δια τους εν τη δουλεία ζώντας Έλληνας η αποδημία αυτή προς την Κεντρικήν Ευρώπην, μια αφετηρία και δια την πνευματικήν και την εθνική των ανύψωσιν».

Δεν ξέρω, αν ο τόπος καταγωγής, ο τόπος που μεγάλωσε, δίδαξε και  αγάπησε ο Γεώργιος Μέγας, εκτός από το χρέος προς αυτόν, νιώθει ότι έχει και ένα χρέος προς την ελληνική λαογραφία, το έργο, την κληρονομιά που αυτός μας άφησε.

ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ, Η αρχιτεκτονική δομή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου