Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Τι θα γίνει με τα αρχοντικά;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι εκλογές θα γίνουν το νωρίτερο το Μάιο του 2019 και το αργότερο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για τον Δήμο Βοίου, δύο είναι αυτοί που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεση τους να κατέβουν ως επικεφαλείς συνδυασμών και να ζητήσουν την ψήφο τον δημοτών του Βοίου. Η δημαρχία δεν είναι απλά η διοίκηση του δήμου. Είναι η υλοποίηση του οράματος που ο Δήμος θα θέσει. Η περίπτωση του μεγάλου γεωγραφικά αραιοκατοικημένου δήμου μας είναι αρκετά δύσκολη. Όλοι το γνωρίζουν.


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το ραδιόφωνο επιτρέπουν στους υποψηφίους να αποφύγουν τον χαρτοπόλεμο και να απαντήσουν στα ερωτήματα των πολιτών.

Έτσι και εγώ, είτε από την επαγγελματική μου ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού, είτε από την εμπειρία μου ως εργαζόμενος παλαιότερα στο Δήμο Σιάτιστας, είτε από το επιστημονικό ερευνητικό μου αντικείμενο αυτό της διαχείρισης έργων, είτε από προσωπικό ενδιαφέρον για το μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είτε τέλος ως δημότης γνωρίζω κάποια από τα προβλήματα της περιοχής μου και έχω το άγχος, όπως όλοι μας, για την επόμενη μέρα του τόπου που ζω και εργάζομαι. Έχω όλο το δικαίωμα να απευθύνω ερωτήματα με την προσμονή μια τεκμηριωμένης απάντησης. Ως κάτοικος της Σιάτιστας, της μεγαλύτερης πληθυσμιακά δημοτικής ενότητας, θα αναφερθώ στα θέματα που αφορούν κυρίως αυτήν.

Ξεκινώ με την ομάδα των ερωτημάτων που αφορούν τα αρχοντικά.  Θα ακολουθήσουν και άλλες. Για τα κληροδοτήματα, τα τεχνικά έργα, την ΔΙΠΡΑ, τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του δήμου και άλλα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας.

Μίλησα για το όραμα.  Έχει ως κέντρο αναφοράς την πολιτιστική μας κληρονομιά; Πως θα διασωθούν τα αρχοντικά μας; Πως θα αξιοποιηθούν; Ο δήμος μας έχει το Αρχοντικό Μανούση, το Αρχοντικό Δίντσιου, το Αρχοντικό Τζώνου, το Αρχοντικό Καραλιώτα, το Αρχοντικό Ζήση Ιωάννη Μάλαμα.

Τα δύο τελευταία κατέρρευσαν. Στο Αρχοντικό Τζώνου βρίσκεται σε στασιμότητα η επισκευή του. Για το Αρχοντικό Δίντσιου θα αλλάξει κάτι; Το Αρχοντικό Μανούση; Ποια θα είναι η νέα του χρήση;  Τι θα γίνει με τα τεύχη δημοπράτησης;  Πως θα αξιοποιηθεί το γεγονός ότι έχει το όνομα μιας μεγάλης προσωπικότητας, αυτής του Θεόδωρου Μανούση;

Με τα υπόλοιπα αρχοντικά τι θα γίνει;  Δεν θα ήμουν ρεαλιστής αν θα πρότεινα την αγορά τους από το δήμο. Αλλά πολλοί εκ των ιδιοκτήτων τους προτίθενται να τα πουλήσουν.  Πως σκοπεύει ο υποψήφιος δήμαρχος να προσελκύσει το ενδιαφέρων ιδιωτών, φορέων (με οποιαδήποτε μορφή) για την αγορά τους;

Ο παραδοσιακός ιστός της πόλης μας θα γίνει μοχλός ανάπτυξης της. Σκέφτονται για την δημιουργία ενός αναπτυξιακού πλάνου της περιοχής με βάση αυτόν;  Η Σιάτιστα μπορεί να συμπαρασύρει την Εράτυρα, τον Πεντάλοφο και τα υπόλοιπα πέτρινα χωριά του Βοίου;

Προφανώς αν υπάρξουν απαντήσεις θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες. Φανερώνοντας αν είναι ενημερωμένοι για το τι τους περιμένει.  Για να μην ισχυριστεί ο νέος δήμαρχος ότι δεν ήταν γνώστης της κατάστασης του δήμου, όταν έκανε τις εξαγγελίες. Δήμος μαύρο κουτί δεν υπάρχει. Όλα είναι γνωστά.

Μάλιστα, ο ένας υποψήφιος είναι ο νυν δήμαρχος. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα για τους άλλους υποψήφιους. Ο υποψήφιος ενημερώνεται για το προφίλ του δήμου πριν εκλεγεί όχι αφού εκλεγεί. Μια απόδειξη για το αν το ενδιαφέρον του για τον δήμο είναι πραγματικό.

Αλλιώς όπως λέει και το τραγούδι «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου