Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

ΚΠΕ και Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, Μια πονεμένη ιστορία.


Η ενασχόληση μου με τις φετινές εκδηλώσεις του ΠΕΛΕΚΟΝ, μου επέτρεψε να μάθω περισσότερα για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κτήριο του Τραμπάντζειου Γυμνάσιου Σιάτιστας.

Το σοβαρότερο πρόβλημα οφείλεται σε κάποιες από τις τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν με τις ευλογίες της αρχαιολογικής υπηρεσίες, επιτρέποντας την δημιουργία υγρασίας που καταστρέφει το κτήριο. Τα σημάδια, σύμφωνα με αναφορές κάποιων, είναι αρκετά εμφανή στις αίθουσες που έχουν δεσμευτεί από το ΚΠΕ.



Το ΚΠΕ, που τώρα έχει την έδρα του τώρα στο Βελβεντό, κατέχει τα κλειδιά αυτών των αιθουσών και για κάποιο άγνωστο λόγο, κανένας δεν μπορεί να κάνει αυτοψία σε αυτές. Να υπενθυμίσω ότι το ΚΠΕ Βελβεντού δεν έχει υλοποιήσει καμιά δράση στην Σιάτιστα, αγνοώντας επιδεικτικά την δομή που στεγάζεται στο Τραμπάντζειο και την υποχρέωση που έχει. 

Και η στέγη του κτιρίου παρουσιάζει προβλήματα, οπότε δεν γίνεται όπως πρέπει η απορροή των όμβριων υδάτων. Ακόμα τα ξύλινα κουφώματα δεν έχουν συντηρηθεί με αποτέλεσμα μερικά από αυτά να είναι κυριολεκτικά διαλυμένα.

Να προσθέσω στα παραπάνω, κάτι για τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που είχαν κάποιοι νυχτερινοί επισκέπτες του περιβάλλοντος χώρου του Τραπάντζειου, και έβγαλαν το μένος τους στις υδρορροές του κτιρίου (άρα δεν φταίνε για όλα μόνο οι άλλοι...).

Αυτά τα λίγα για αρχή για το ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας. Το κτίριο που για σχεδόν εκατό χρόνια ήταν από τους βασικούς στυλοβάτες της εκπαίδευσης της Σιάτιστα. Το κτίριο, όπου οι Σιατιστινοί μέσα σε αυτό θρήνησαν του νεκρούς της Μάχης της Σιάτιστας.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου