Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ, Ο αιφνίδιος θάνατος

Από την εφημερίδα της εποχής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ανακοινώνεται ο αιφνίδιος θάνατος του Κωνσταντίνου Δεμερτζή το ξημέρωμα της 14ης Απριλίου 1936. Είχε πεθάνει στον ύπνο του, στο σπίτι του (στην περιοχή της οδού Αιόλου), πράγμα που το αντιλήφθηκε η νοσοκόμα του μετά από πέντε ώρες. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δημοσιεύονται φωτογραφία του Δεμερτζή μαζί με άλλες από την μεταφορά της σωρού του στον Ναό της Μητρόπολης των Αθηνών.


Αν και είχε προβλήματα υγείας ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, ο αιφνίδιος θάνατος του προκάλεσε απορίες. Ο Δεμερτζής έπασχε από έλκος του στομάχου αλλά είχε διαπιστωθεί ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε καλή κατάσταση.

Το 1936, άλλοι πέντε πρωθυπουργοί είχαν χάσει την ζωή τους και οι περισσότεροι αιφνιδίως από καρδιακή προσβολή. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέθανε από εγκεφαλικό.

Οι εφημερίδες της εποχής περιγράφουν την κηδεία του Κωνσταντίνου Δεμερτζή χαρακτηρίζοντας την μεγαλοπρεπή. Στον νεκρό πρωθυπουργό απενεμήθη με βασιλικό διάταγμα ο Μεγαλόσταυρός του Γεωργίου του Α’.


Δημοσιευμένη στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» υπάρχει και η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Δεμερτζή με τον Ιωάννη Μεταξά. Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν ο Υπουργός Στρατιωτικών της «άχρουν» Κυβέρνησης Δεμερτζή και θα ορκιζόταν ως επόμενος πρωθυπουργός. Την 4η Αυγούστου θα καταλυόταν η δημοκρατία και ο Ιωάννης Μεταξάς θα γινόταν ο απόλυτος δικτάτωρ (υπό τον πλήρη έλεγχο του Γεωργίου του Β’ για να είμαστε ειλικρινής).


Έτσι το 1936 μαζί με τους έξι πρωθυπουργούς, πέθανε και η Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου