Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας, 33 χρόνια προσφοράς

Ο ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ" είναι ο σύλλογος στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξη την βοτανικής συλλογής Σιάτιστας, της οποίας ο νέος χώρος που θα φιλοξενείται πλέον εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Το ιστορικό που παραθέτω στηρίζεται σε αυτό, που μετά από παράκληση μου, μου έχει αποσταλεί από τον σύλλογο προκειμένου να αναφερθεί το πλήθος των δραστηριοτήτων του. Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι, ο Ορειβατικός, όπως απλά τον αναφέρουμε στην Σιάτιστα, είναι από τους συλλόγους που συνεχώς ανανεώνεται το δυναμικό του και δίνει το κίνητρο σε νέους ανθρώπους να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους μέσα σε αυτόν.

Το ιστορικό που ακολουθεί μπορεί να είναι μακροσκελές αλλά αξίζει να το διαβάσει κανείς για να γνωρίσει καλύτερα έναν από τους γνωστότερους συλλόγους της πόλης μας.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» ιδρύθηκε το έτος 1984. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ορειβατικών Συλλόγων (U.I.A.A.) και μέλος της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (U.I.G.N.).
Σκοπός του Συλλόγου είναι σύμφωνα με το κατάστικτο του «η συστηματική καλλιέργεια και ευρύτερη διάδοση της ορειβασίας, αναρρίχησης, σπηλαιολογίας, χιονοδρομίας και η προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα».

Η λειτουργία του Συλλόγου εξαρχής υπήρξε συνεχής και η δράση του πολυσχιδής και έντονη. Στις δραστηριότητες του συλλόγου συμμετέχουν μέλη και φίλοι του, από μικρά παιδιά μέχρι υπερήλικες.

Πραγματοποιεί εξορμήσεις στα βουνά της χώρας μας και ιδιαίτερα της γύρω περιοχής μας ενώ συμμετέχει σε κορυφαία ορειβατικά γεγονότα  τοπικής έως πανελληνίου εμβέλειας. Μέλη του συλλόγου, λαμβάνουν επίσης μέρος κάθε χρόνο στον Ορειβατικό Μαραθώνιο το Ολύμπου. Φροντίζει για την συντήρηση και βελτίωση του ορειβατικού καταφυγίου και του ναού του Αγίου Παντελεήμονα, δραστηριότητες για τις οποίες θα αναφερθούμε σε χωριστά σε άλλη δημοσίευση.
Με πρωτοβουλία του συλλόγου έγιναν δενδροφυτεύσεις στο Καστράκι, στον περίβολο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στο χώρο του μνημείου του Φαρδυκάμπου και στην είσοδο της πόλης. Βοήθησε στην περίφραξη του περιβόλου του εξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου.
Συγκρότησε ομάδες πυρασφάλειας για να προστατεύσει τα βουνά της περιοχής. Οι ομάδες έχουν επέμβει σωτήρια κατ’ επανάληψη στο δάσος του Μπούρινου σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, το Δασαρχείο Τσοτυλίου και το Δήμο Σιάτιστας.

Ο σύλλογος έχει ομάδα αναρρίχησης με πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, για τις ανάγκες της οποίας την άνοιξη του 1992 κατασκεύασε στο κλειστό Γυμναστήριο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου – Λυκείου Σιάτιστας, τεχνητή πίστα υψηλών αγωνιστικών προδιαγραφών.
Διοργάνωσε τα καλοκαίρια, παιδικά ορειβατικά κέντρα προκειμένου οι νέοι μας να έρχονται σε επαφή με το βουνό και τη φύση γενικότερα, με σκοπό την καλλιέργεια του αθλήματος και την διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά συνειδήσεων. Υλοποίησε την περίοδο 2006-2007 πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού με κεντρικό σύνθημα «χαρτί ανακυκλώστε, τα δάση σώστε» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος.

Η κοπή της πίτας του Ορειβατικού Συλλόγου

Ο σύλλογος πέρα από την ορειβατική δράση παίρνει μέρος στις τοπικές λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Σιάτιστα ενώ τον Ιανουάριο, στο χώρο του καταφυγίου, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία μεγάλου αριθμού μελών και φίλων του.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας το 1989 εγκαινίασε το Βοτανικό Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει αποξηραμένα φυτά και φωτογραφίες φυτών από την κοιλάδα του Μεσιού Νερού καθώς και είδη πεταλούδων της περιοχής του Μπούρινου. Το Βοτανικό Μουσείο μέχρι πρόσφαστα στεγαζόταν στο Τραμπάντζειο – Τσίπειο Οικοτροφείο Σιάτιστας και η σημαντικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι πολλά από τα φυτά που εκθέτονται εδώ είναι μοναδικά ή σπάνια για την Ελλάδα ή ακόμη και Παγκοσμίως.

Ορειβατικό Καταφύγιο και Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα στο Μπούρινο
Για την πολύχρονη προσφορά του Συλλόγου στον τομέα της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, το και συγκεκριμένα το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βράβευσε το 1992 και το 2002 το Σύλλογο απονέμοντας του τιμητικό έπαινο στα πλαίσια ειδικής εορταστικής τελετής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου