Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Αναστάσιος Δάνας, ο ιδρυτής της Παλαιοντολογικής Συλλογής Σιάτιστας

Ο Αναστάσιος Δάνας (1880-1955) σπούδασε στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναστάσιος Δάνας

Εργάστηκε και στο Τραπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας ως καθηγητής των Φυσικών. Το 1923 προήχθη σε Γενικό Επιθεωρητή των Φυσικών.

Ήταν αυτός που ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή του Αλιάκμονα και έφερε στο φως τα ευρήματα απολιθωμάτων πολλά εκ των οποίων σήμερα εκτίθενται στην Παλαιοντολογική Συλλογή της Σιάτιστας. Συνέταξε στην συνέχεια την μελέτη που φέρει τον τίτλο «ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΧΡΟΝΙΚΟΝ».

Τα αποτελέσματα της ερευνάς του προκάλεσε το ενδιαφέρον του τοπικού και του πανελλήνιου τύπου με αποτέλεσμα να προσελκύσει την προσοχή πολλών επιστημόνων.

Ο Κωνσταντίνος Δάνας στην Παλαιοντολογική Συλλογή προπολεμικά
Ήταν αυτός που ίδρυσε τα εργαστήρια της Φυσικής και της Χημείας στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο.

Η πρώτη παλαιοντολογική που δημιούργησε όπως και τα εργαστήρια του Τραμπάντζειου καταστράφηκαν από τους Γερμανούς. Σύμφωνα δε με προφορική μαρτυρία, μεθυσμένοι στρατιώτες είχαν εισβάλει στον χώρο της συλλογής και πετούσαν τα οστά από τα παράθυρα του ορόφου του Γυμνασίου στην αυλή, θρυμματίζοντας τα στην συνέχεια. Ο τότε επιστάτης του σχολείου, Επαμεινώνδας Σβώλης προσπάθησε, με κίνδυνο της ζωής του προφανώς, και έσωσε χάρης τα λίγα αγγλικά που γνώριζε να αποτρέψει την ολοκληρωτική της καταστροφή [1].

Η δράση του Αναστάσιου Δάνα δεν περιορίζεται μόνο στο επιστημονικό του πεδίο καθώς υπήρξε και μέλος της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και τον ρόλο του αδερφού του, Κωνσταντίνου ο οποίος είχε φυλάξει το ΧΡΟΝΙΚΟ και φρόντισε για την διατήρηση των υπολειμμάτων της συλλογής.

Αυτά τα λίγα για τον Αναστάσιο Δάνα.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που βοήθησαν στον εμπλουτισμό και στην ανάδειξη της συλλογής. Ο Αναστάσιος Δάνας ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο.

Δυστυχώς η Σιάτιστα ποτέ δεν σκέφθηκε να δώσει το όνομα του στην Παλαιοντολογική της Συλλογής έτσι ώστε να αναζητήσουμε στο παρελθόν, ποιος ήταν ο Αναστάσιος Δάνας!

ΠΗΓΕΣ

  1. Από την πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας: Ι. Η Παλαιοντολογική της Συλλογή. ΙΙ. Εκκλησίες–Αρχοντικά-Δημόσια κτήρια. Αικατερίνη Ζωγράφου, Καλλιόπη Μπόντα - Νουμανάκη,  Σιάτιστα 2014
  2. Σιατιστέων Μνήμη, Λεύκωμα, (Σιατιστινή Προσωπογραφία - Γ114).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου