Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Το Ορειβατικό Καταφύγιο στο Μπούρινο

Το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300m και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενεί ορειβατικούς συλλόγους, φίλους του βουνού από όλη την Ελλάδα, καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίων και μελετητές της χλωρίδας και της πανίδας της κοιλάδας του Μεσιού ή Μεσιανού νερού, η οποία βρίσκεται κοντά σ΄ αυτό.



Το κτίριο αυτό ήταν ξενώνας που κτίστηκε με πρωτοβουλία του τότε Προοδευτικού Συλλόγου Σιάτιστας, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας και με χρήματα του Ιωαννιδείου Κληροδοτήματος και άλλων συμπατριωτών μας, για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών του παρακείμενου Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος (1960) αλλά και για την αναψυχή και ψυχαγωγία. Ο θεμέλιος λίθος του ξενώνα τέθηκε στις 5 Ιουλίου 1972 από τον αείμνηστο Αιδεσιμότατο Νικόλαο Δάρδα, παρουσία πολλών συμπατριωτών μας.



Το 1987 ο Ορειβατικός Σύλλογος ανέλαβε τη ριζική ανακαίνιση του με την κατασκευή του δεύτερου ορόφου. Η ανακαίνιση του καταφυγίου έγινε με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου και με την οικονομική συμπαράσταση των φίλων του.


Το ωραίο παραδοσιακό καταφύγιο του Συλλόγου είναι κτισμένο σε ένα πραγματικά μαγευτικό και καταπράσινο τοπίο από πεύκα και έλατα. Έχει εμβαδόν 200m2 και χωρητικότητα 80 ατόμων, με αίθουσα υποδοχής, κουζίνα και υπνοδωμάτια. Με χρηματοδότηση 60.000€ από πρόγραμμα LEADER πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση των εσωτερικών και βελτίωση των εξωτερικών του χώρων. Το καταφύγιο απέκτησε μπάνια και στους δυο ορόφους του, νέα κουζίνα, καινούργια διπλά κρεβάτια στα υπνοδωμάτια του, κουφώματα ασφαλή και καλαίσθητα κι έτσι με την ολοκλήρωση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης του, θα είναι σε θέση να παράσχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες του.

Την τελευταία εικοσαετία υλοποιήθηκαν έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα με τα οποία δημιουργήθηκαν και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μπουρίνου και της κοιλάδας του Μεσιού Νερού.


Για την καλύτερη διαχείριση των εγκαταστάσεων, των επισκεπτών αλλά και για την εν γένει διαχείριση και προβολή του Μπουρίνου καθίσταται επιτακτική η ίδρυση ενός Φορέας Διαχείρισης ο οποίος θα είναι στελεχωμένος με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και φύλακες. Δεν ξέρω ακριβώς το νομικό καθεστώς που διέπει αυτό το θέμα αλλά ο Δήμος πρέπει να εξετάσει αυτήν την προοπτική αφού όπως έχει γίνει κατανοητό ο Μπούρινος αποτελεί έναν από τους άξονες της τουριστικής του ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου