Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΥΦΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ "ΕΦΗΜΕΡΙΣ" ΤΩΝ ΜΑΡΚΙΔΩΝ


Η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» όπως κάθε εφημερίδα των χρόνων της αλλά και τωρινή είχε αγγελίες και διαφημίσεις. Τοποθετούνταν στην τελευταία σελίδα του φύλλου της, στην ενότητα που τιτλοφορούνταν «ΕΙΔΗΣΙΣ».



Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο ερευνητής Γεώργιος Λάιος αυτό ήταν μια σαφής ένδειξη και ότι η εφημερίδα είχε γίνει γνωστή στους Έλληνες και ότι πουλούσε αξιοσημείωτο αριθμό φύλλων.

Ο Γεώργιος Λάιος επί αυτού προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα σε αυστριακές εφημερίδες της εποχής. Σε φύλλο της “Wiener Zeitung” διαφημίζεται κλειστός χώρος αναψυχής, σφαιριστήριο, της Βιέννης. Ανάμεσα σε αυτά που προσφέρει στους πελάτες του είναι να διαβάσουν και το τρέχον φύλλο της «ΕΦΗΜΕΡΙΣ».

Από τις δημοσιεύσεις που δημοσιεύτηκαν στην «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» έχω ήδη παρουσιάσει μια στην οποία προβαλλόταν ένας επισκευαστής ρολογιών.
Στο φύλλο της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε την 19η Μαΐου 1797, όσο και αν φαίνεται περίεργο για εκείνη την εποχή, μια αγγελία για αναζήτηση νύφης! Την αγγελία την βρήκε ο Γεώργιος Λάιος που έχει μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο όλων των διασωθέντων φύλλων της πρώτης σωζόμενης ελληνικής εφημερίδας.

Το πλήρες κείμενο της αγγελίας δίνεται αυτούσιο.


ΠΗΓΗ 

Γεώργιος Λάιος, Ο ελληνικός τύπος της Βιέννης: από του 1784 μέχρι του 1821.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου