Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη και η Μανούσεια Βιλιοθήκη, δύο σημαντικές διαφορές

Η Κοβεντάριος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, ανακοίνωσε για την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, την εκδήλωση με θέμα «Πολιτική και Πολιτικοί στον Αριστοφάνη». Ο ρυθμός που ακολουθεί η βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι περίπου δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις το μήνα, που είναι προσεγμένες και όχι περιορισμένες σε ένα πλαίσιο, δηλαδή της τοπικής ιστορίας και γενικά της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πολλοί ίσως θα θελήσουν να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ, της δικής μας βιβλιοθήκης, με αυτή της Κοζάνης. Αμφότερες έχουν βαρύ όνομα, αλλά με μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους.


Η βιβλιοθήκη της Σιάτιστας είναι δημόσια, ενώ της Κοζάνης είναι δημοτική. Άρα ο χρηματοδότης του προϋπολογισμού τους είναι διαφορετικός, που στην περίπτωση της Κοζάνης είναι πολλαπλάσιος της Σιάτιστας.

Ο Δήμος Κοζάνης δεν ανέγειρε το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης του με μοναδικό σκοπό να λύσει προβλήματα στέγασης και λειτουργικά. Προφανώς για να μπορεί τώρα να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο που στοχεύει να δώσει την πρωτοκαθεδρία στην Κοζάνη σε ότι αφορά στα γράμματα και στις τέχνες στην Δυτική Μακεδονια.

Σε αυτό έχει πολλούς συμπαραστάτες εκτός βιβλιοθήκης. Όπως, η «Παρέμβαση», που με την χορηγία του δήμου και της περιφέρειας, διοργάνωσε το Νοέμβριο το φιλολογικό συνέδριο με κεντρικό πρόσωπο τον Τίτο Πατρίκιο. Όπως ανθρώπους που αφιερώνουν προσωπικό χρόνο. Ο εκπαιδευτικός Θωμάς Κόμπος και προθυμοποιήθηκε, προετοίμασε και θα παρουσιάσει το θέμα της Τρίτης. Η Ελένη Γερούση φιλόλογος και διδάκτορας θα κάνει τέσσερις εισηγήσεις με θέμα «Περί σοφίας ο λόγος».

Οπότε το γενικό συμπέρασμα από όσα έγραψα είναι, ότι η διαρκείς έντονη «κινητικότητα» της Κοβεντάρειου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δεν θα υπήρχε χωρίς δύο βασικές προϋποθέσεις. Τους οικονομικούς πόρους και την θέληση των ανθρώπων και φορέων της Κοζάνης να στηρίξουν την βιβλιοθήκη τους, την πόλη τους
.
Άρα πριν γκρινιάξουμε, για την Μανούσεια Βιβλιοθήκη της Σιάτιστας, ας αναρωτηθούμε. Στήριζουν όσοι θα μπορούσαν οικονομικά και ηθικά την βιβλιοθήκη; Από μια σημαντική εκδήλωση που θα γίνει στην βιβλιοθήκη, δεν θα ωφεληθεί ο Δήμος και η ευρύτερη περιοχή; Σε ολόκληρη τη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν άτομα, που μπορούν να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν θέματα στην βιβλιοθήκη στην διάρκεια της χρονιάς;

Την αρχόντισσα όπως έχω τονήσει δεν την κάνουν μόνο τα πλούτη και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκλειστική θεματολογία «άρτον και θεάματα». Οι πραματευτάδες το είχαν καταλάβει και για αυτό ως προτεραιότητα θεωρούσαν την ανάπτυξη των γραμμάτων στην περιοχή. Εμείς;


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου