Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η κάτοψη του ανωιού της Πούλκως σε ψηφιακή μορφή




Στα πλαίσια της σημερινής εκδήλωσης, η σελίδα μας προσφέρει κάτι διαφορετικό για το Αρχοντικό σύμβολο της Γεράνιας το αρχοντικό της Πούλκως.

Το αρχοντικό της Πούλκως είναι αντάξιο της οικονομικής επιφάνειας και της κοινωνικής θέσης του κτήτορα της του Θεόδωρου Εμμανουήλ. Από τις λίγες πληροφορίες που υπάρχουν αντιλαμβανόμαστε πως ήταν μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής του.

Το σχέδιο της κάτοψης κατά την διάρκεια της ψηφιοποιησής του

Οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια να προβάλλουμε αυτό που θέλουμε και να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό στον επισκέπτη.

Τις δυνατότητες αυτές εκτίμησε σωστά πρώτα η ομάδα του siatistanews και ανέπτυξε την ομώνυμη ιστοσελίδα και την αποτύπωση με την δημιουργία του ψηφιακού χάρτη στην συνέχεια όπου μπορεί όποιος θέλει να έχει έναν οδηγό για να μάθει την πολιτιστική άυλη και υλική κληρονομιά της Σιάτιστας.

Με την ίδια λογική δημιούργησα την ψηφιακή κάτοψη από το χώρο του ανωιού του αρχοντικού χρησιμοποιώντας υλικό από την ομάδα του siatistanews και  την κάτοψη από το βιβλίου του Νικολάου Μουτσόπουλου «ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ». Οι φωτογραφίες προέρχονται από άλλες ιστοσελίδες (συνήθως προβολής ταξιδιωτικών προορισμών) και blogs. Η εφαρμογή βρίσκεται στην διεύθυνση http://siatista.125mb.com/

Η κάτοψη του ανωιού της Πούλκως
Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό στηρίζεται στο ότι η κάτοψη δεν είναι φωτογραφία αλλά έχει σχεδιαστεί με ειδικό αλγόριθμο που ανέπτυξα χρησιμοποιώντας το ψηφιακό σχέδιο της κάτοψης του αρχοντικού που δημιούργησα με βάση την κάτοψη του Μουτσόπουλου. Έτσι ο χρήστης μπορεί να το μεγεθύνει απεριόριστα χωρίς αυτό να παραμορφώνεται. Ο χρήστης της έχει την δυνατότητα να μάθει πληροφορίες για τον κάθε χώρο από το ανώι ενώ πατώντας στο εικονίδιο της κάμερα μπορεί να δει φωτογραφίες από το σημείο αυτό.

Για τους χώρους που δεν έχω ακριβή χαρακτηρισμό δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ώστε να προχωρήσω σε αυτόν.

Η εφαρμογή δεν αναπτύχθηκε για κανένα εμπορικό σκοπό παρά μόνο για τους στόχους της ιστοσελίδας, την προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας.

Είναι το πρώτο αποτέλεσμα πολλών πειραματισμών μου, που προέκυψαν από την εμπειρία μου με την ενασχόληση στην πληροφορική και υπόσχομαι πως θα έρθουν και άλλα παρόμοια.
Δεν είναι στην τελική της μορφή και θα παρουσιαστούν κάποιες δυσκολίες στην προβολή στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και tablet. Επίσης στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται οι χαρακτηρισμοί των χώρων και τα εικονίδια, το πρόβλημα επιλύεται με την ανανέωση της σελίδας πατώντας F5.

Στην πορεία τα όποια προβλήματα θα λύνονται σιγά – σιγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου