Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Οικογένεια Αθανασίου Ζάχου, κάθε όνομα μια ιστορία

Μεγάλο κομμάτι έρευνας θα πρέπει να αποτελέσει η ιστορία της οικογένειας Ζάχου. Το πιο γνωστό μας μέλος είναι ο Αριστοτέλης ο αρχιτέκτονας του ναού του Αγίου Δημητρίου.

Ο πατέρας του Αθανάσιος δάσκαλος δίδαξε και στην Καστοριά όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Ο Αθανάσιος Ζάχος δίδαξε και στην Σιάτιστα ενώ ήταν και ο νονός του Φίλιππου Ζυγούρη του συγγραφέα των "Ιστορικών Σημειωμάτων".

Οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας Αθανάσιου Ζάχου

Πατριάρχης της οικογενείας, ο πρόκριτος Ζάχος Δούκα (παππούς του Αριστοτέλη) που παντρεύτηκε το 1832 την Μαλαματή, αδερφή των λόγιων Νικόλαου και Δημήτριου Αργυριάδη (αρχοντικό Μαλιόγκα).

Η οικογενειακή φωτογραφία του Αθανασίου Ζάχου προέρχεται από την παρουσίαση (2012) της Καλλιόπης Μπόντα με τίτλο "Η οικογένεια του Αθανάσιου Ζάχου δασκάλου της Αστικής Σχολής".

Αργύρης Ζάχος

Καθιστός ο δάσκαλος Αθανάσιος Ζάχος και αριστερά όρθιος, ο Αριστοτέλης. Όρθιος δεξιά ο Ζάχος Ζάχου με την σύζυγο του Αναστασία. Καθιστός αριστερά ο Ιωάννης Ζάχου. Περήφανος ο Αθανάσιος, κρατάει την εγγονή του Ελένη, κόρη του Ζάχου Ζάχου. Στην φωτογραφία δεν υπάρχουν τα υπόλοιπα δύο αδέρφια του Αριστοτέλη. Ο πρωτότοκος Αργύριος και ο Αριστείδης.

Κάθε αδερφός μια ιστορία…

Το όνομα του Ζάχου Ζάχου στον κίονα του Αγίου Δημητρίου

Ο Ζάχος Ζάχου καμπνέμπορος στην Δρέσδη με πάρα πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ήταν ο σύνδεσμός μεταξύ του αδελφού του Αριστοτέλη και της επιτροπής που σχηματίστηκε στην Σιάτιστα για την ανέγερση στην Σιάτιστα. Δώρισε 25 λίρες για την ανέγερση του ναού αλλά και το ποσό για την κατασκευή ενός εκ των κιόνων στο εξωτερικό περιστύλιο του ιερού του Αγίου Δημητρίου. Στον λίθο ακριβώς πάνω από τον κίονα χαράχθηκε το όνομα του.

Ο Αριστείδης Ζάχος όπως τον ζωγράφισε η Θάλεια Φλωρά - Καραβία

Ο Αριστείδης Ζάχου, δικηγόρος εκλέχθηκε βουλετής στην περιοχή της Κοζάνης, στις πρώτες εκλογές που συμμετήχαν οι Νέες Χώρες. Εκλέχθηκε βουλετής στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1915 και του Νοεμβρίου του 1920 συμμετέχοντας σε αντιβενιζελικές παρατάξεις.

Η παρουσίαση της Καλλιόπης Μπόντα καταγράφει συνοπτικά την πορεία της οικογένειας Ζάχου με απίστευτο φωτογραφικό υλικό, υλικό από το παρελθόν της Σιάτιστας από ένα κομμάτι της που πλέον δεν υπάρχει.

Η παρουσίαση της Καλλιόπης Μπόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου