Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΜΕΡΟΣ Α)

Στο εκκλησιαστικό μουσείο Σιάτιστας φυλάσσεται και μπορούμε εκεί να θαυμάσουμε την φορητή εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Μόνο που η εικόνα αυτή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες!

Ιδιαιτερότητες που ανακαλύπτουμε στην δημοσίευση «ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ», στο περιοδικό Μακεδονικά Χρονικά (τόμος 38) της Παρασκευής Χ. Παπαδημητρίου.



Στο κέντρο της εικόνας έχουμε ολόσωμη την μορφή της Αγίας Παρασκευής του Ικονίου. Η Αγία Παρασκευή του Ικονίου της Μικράς Ασίας, κόρη ευγενών, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και μαρτύρησε κατά το τέλος του 3ου αιώνα μΧ της οποίας τιμάμε την μνήμη την 28η Οκτωβρίου.

Περιμετρικά ένα πλαίσιο με δέκα εικόνες εξιστορεί το βίο της Αγίας Παρασκευής της Ρωμαίας, την μνήμη της οποίας την τιμάμε την 26η Ιουλίου.

Δηλαδή σε μία εικόνα παρουσιάζονται δύο άγιες και πολλοί μένουν με την εντύπωση ότι πρόκειται για την Ρωμαία!

Η εικόνα δεν είναι ενιαία. Είναι δύο διαφορετικές εικόνες από δύο διαφορετικούς δημιουργούς, άγνωστους δυστυχώς! Άγνωστη είναι και η προέλευση τους. Εικάζεται ότι η εικόνα μεταφέρθηκε στην Σιάτιστα από τη Μονή της Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου στην περιοχή του Σισανίου.

Μάλλον μεταγενέστερα αφαιρέθηκε (ή καταστράφηκε, άγνωστο πως) η κεντρική παράσταση από την εικόνα της Αγίας Παρασκευής της Ρωμαίας και αντικαταστάθηκε από αυτήν, που είναι ίσως και νεώτερη, του Ικονίου.

Ο συσχετισμός του βίου των δύο αγίων ήταν μάλλον αυτό που διευκόλυνε την «ένωση» των δύο εικόνων.

Στην κεντρική παράσταση με παλαιοσλαβική γραφή αναγράφεται το πρώτο άρθρο του συμβόλου της πίστεως.

Στις δέκα παραστάσεις οι επιγραφές αναγράφονται στα ελληνικά που είναι ίσως αυτό που θα βοηθούσε τον προσεκτικό παρατηρητή να καταλάβει την ιδιαιτερότητα αυτής της εικόνας. Ένα δεύτερο στοιχείο που θα βοηθούσε όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι η μεγαλύτερη φθορά της ένθετης παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου