Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η σημασία της Μάχης της Σιάτιστας

Την 12η Οκτωβρίου 1912 υψώθηκε η ελληνική σημαία στην Σιάτιστα και οι εκπρόσωποι της τουρκικής εξουσίας εγκατέλειψαν την πόλη. Το τι μεσολάβησε όμως και οι Τούρκοι επανεμφανίστηκαν στην περιοχή, σχεδόν 20 μέρες μετά, το είδαμε στο αφιέρωμα στον Μπεκήρ Αγά.

Αρχή όλων, η μάχη στο Σόροβιτς (Αμύνταιο) το διάστημα 22-24 Οκτωβρίου 1912. Ήταν η μοναδική χαμένη μάχη στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο για την Ελλάδα. Κατά πολλούς ιστορικούς έκρινε την τύχη του Μοναστηρίου και για αυτό έμεινε στην ιστορία ως "Το ατύχημα του Σόροβιτς".



Θα πρέπει με αυτήν την ευκαιρία να τονίσουμε την αξία της νίκης των Ελλήνων στην μάχη της 4ης Νοεμβρίου στην Σιάτιστα. Αν κέρδιζαν την μάχη οι άτακτοι Τούρκοι θα κατευθυνόταν στην Κοζάνη με κίνδυνο να ανακόψουν τις εφοδιοπομπές του ελληνικού στρατού. Προφανώς και ο ελληνικός στρατός θα διέλυε τους άτακτους. Αλλά θα αναγκαζόταν να γυρίσει από την Θεσσαλονίκη προς την Κοζάνη.


Δεν ξέρουμε όμως, ποια θα ήταν τότε η αντίδραση των Βουλγάρων που δεν μπορούσαν να χωνέψουν την απώλεια της Θεσσαλονίκης από τους Έλληνες!

Σίγουρα δεν θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου