Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - Ο αιμοσταγής Μπεκήρ Αγάς

Μπεκήρ Αγάς


«Ο επικηρυχθείς περίφημος Μπεκήρ Αγάς υπολοχαγός του Τουρκικού στρατού, όστις κατόρθωσε να διαφύγει μεταμφιεσμένος εις χανούμισσαν χάρις εις την εντελή απουσίαν μύστακος από το πρόσωπον»

Ο Μπεκήρ Αγάς γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών το 1882 και θεωρείται ο βασικός υπαίτιος της δολοφονίας του Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού. Το 1907 πήρε τον βαθμό του λοχαγού και έγινε διοικητής της Χωροφυλακής Γρεβενών.

Με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου τέθηκε επικεφαλής σώματος 80 Τούρκων χωροφυλάκων και άτακτων Τουρκαλβανών. Στις 13/10 απελευθερώνονται τα Γρεβενά και ο Μπεκήρ Αγάς καταφεύγει στο χωριό του.

Σε μάχη που έγινε στις 17/10 ο Μπεκήρ Αγάς ηττήθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις του Γεώργιου Κατεχάκη. Ανακαλύπτουν οι Έλληνες κατακρεουργημένους τέσσερις Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο ιερέας του χωριού (Παπαγιάννης) με τα δύο παιδιά του.

Στις 22 Οκτωβρίου ο Μπεκήρ αγάς ανασυντάσσει το σώμα του και απωθεί τους Κρήτες προς την Σιάτιστα. Καταδιώκει τους Κρήτες και σε όλο το μήκος της διαδρομής του σκοτώνει Έλληνες χωρικούς.  Διαπράττει αγριότητες στην περιοχή Ανασέλιτσας και Γρεβενών πυρπολώντας τα χωριά της Καστοριάς: Σλήμιστα (Μηλίτσα), Ζδράλτσι (Αμπελόκηποι), το Μαύροβο (Μαυροχώρι) το Βογατσικό και κατευθύνεται στα Γρεβενά.

Ανακαταλαμβάνει την 1/11 με τον Μεχμέτ Πασά την Νεάπολη και σκοτώνει τον Έλληνα διοικητή λοχαγό πεζικού Γεώργιο Δεδούση.  Το βράδυ της 3/11 προς 4/11 ανακαταλαμβάνει την πόλη των Γρεβενών πυρπολώντας σπίτια και μαγαζιά.

Γεώργιος Δεδούσης

Στην Σιάτιστα, καταφεύγουν πολλοί πρόσφυγες από την γύρω περιοχή για να γλυτώσουν από την μανία του Μπεκήρ Αγά. Μετά την νικηφόρα μάχη της Σιάτιστας σταματά η ελληνική υποχώρηση και η επέλαση του Μπεκήρ Αγά.

Ο Μπεκήρ Αγάς επιχειρεί να εισέλθει στην Καστοριά για να προβεί σε λεηλασία και πυρπόληση της πόλης. Για την προστασία των Τούρκων κατοίκων της Καστοριάς η ενέργεια του αυτή απετράπει από τον Μεχμέτ Πασά.

Ο Ελληνικός Στρατός αναζητούσε επίμονα να συλλάβει τον Τούρκο αξιωματικό. Με προκήρυξη που υπογράφηκε από τον ίδιο τον διάδοχο τότε Κωνσταντίνο στην Φλώρινα την 10/11 επικηρύσσεται με το ποσό των 10.000δρχ.

Αυτό φαίνεται και από το πρωτοσέλιδο (25/11) της εφημερίδας της εποχής «ΕΜΠΡΟΣ».


Ο Μπεκήρ Αγάς διέφυγε καταδιωκόμενος από τον ελληνικό στρατό προς την Κορυτσά. Τελικά το 1914 και αφού πήρε τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη σκοτώθηκε σε μία από τις μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Καύκασο.

ΠΗΓΕΣ

  • http://istorikakastorias.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html
  • http://envogatsiko.blogspot.gr/2016/03/bekir-fikri.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου