Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Η επιχάλκωση του Αγίου Δημητρίου, ένα ακόμα τιτάνιο έργο του Μητροπολίτη Ιακώβου

Το βιβλίο του Αναστασίου Ν. Δάρδα «Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» εξιστορεί με ακρίβεια το παρελθόν του σημερινού ναού του Αγίου Δημητρίου της Σιάτιστας αλλά και των δύο προϋφιστάμενων ναών, στην ίδια ακριβώς θέση.
Τα σχέδια του υφιστάμενου τρούλου
Ο δεύτερος ναός του Αγίου Δημητρίου κυριολεκτικά αποτεφρώθηκε από μια πυρκαγιά την 13η Ιουλίου του 1910. Οι Σιατιστινοί γρήγορα ξεπέρασαν το μεγάλο σοκ της καταστροφής και αμέσως ξεκίνησαν τις ενέργειες για την κατασκευή ενός νέου ναού.

Την 9η Σεπτεμβρίου 1928 έγιναν τα εγκαίνια του νέου ναού από τον Σιατιστινό Μητροπολίτη Γρεβενών Νικόλαο Παπανικολάου. Τα σχέδια του είχαν γίνει από τον Σιατιστινό αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο. Όμως το 1928 δεν είχε κατασκευαστεί ούτε ο τρούλος αλλά ούτε και το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής. Τα οικονομικά περιθώρια ήταν στενά.

Την πρωτοβουλία για την κατασκευή του τρούλου την ανέλαβε ο Μητροπολίτης Ιάκωβος το 1951. Η κατασκευή του δεν έγινε για τεχνικούς λόγους σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια αλλά με τα νέα σχέδια του Γεώργιου Νομικού ο οποίος σχεδίασε και το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Σιάτιστας. Το έργο ολοκληρώθηκε μετά από τεράστιους αγώνες που καταβλήθηκαν για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων, τα Χριστούγεννα του 1955.

Τα αρχικά σχέδια του ναού. Ο τρούλος δεν προβλεπόταν κυλινδρικός αλλά τετραγωνικός
Οι ρωγμές που εμφανίστηκαν στην στέγη του τρούλου τον επόμενο Φεβρουάριο κατέστησαν απαραίτητη την επιχάλκωση της. Η δυνατότητα να εξασφαλισθούν νέοι πόροι ήταν σχεδόν μηδαμινή. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος απευθύνεται στο ποίμνιο του ζητώντας τους να προσφέρουν ότι χάλκινα οικιακά σκεύη μπορούσαν για να εκποιηθούν αυτά σε δημοπρασία.

Οι επιτροπές περιήλθαν την 29η Ιουλίου 1956 στα σπίτια και συγκεντρώθηκαν τελικά 700 οκάδες χάλκινων σκευών για να καλυφθεί ένα σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού της επιχάλκωσης, έργο που αποπερατώθηκε τον Ιούνιο του 1958.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ήσυχος πλέον μετακινήθηκε την 13η Ιουλίου 1958 στον μητροπολιτικό θρόνο της Μυτιλήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου