Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Για την σημερινή ημέρα θα μπορούσαμε να γεμίσω άπειρες σελίδες. Ως τιμητές των προγόνων θα πρέπει να της αποδίδουμε τον σεβασμό που της πρέπει. Ως υποχρέωση προς τους απογόνους μας θα πρέπει να την διαφυλάξουμε.

Είναι μια κληρονομιά που δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθός της, δεν ξέρουμε ακόμα το πλήρες περιεχόμενό της.


Υλική Πολιτιστική Κληρονομιά, Τα αρχοντικά μας
Σήμερα θα πρέπει να θυμηθούμε και έναν Ιεράρχη στον οποίο οφείλουμε πάρα πολλά, τον Ζωσιμά Ρούση. Αντιλαμβανόμενος σωστά το περιβάλλον και τα συνθήκες εκείνης της περιόδου πήρε τις αποφάσεις που συνέβαλαν σημαντικά για να ζήσει η Σιάτιστα τον Χρυσό της Αιώνα.

Από εκεί και πέρα όπως τονίζω καθημερινά, θα ξαναεπαναλάβω πως η πολιτιστική μας κληρονομιά, η υλική και ή άυλη είναι η μοναδική μας διέξοδος προς την ανάπτυξη. 

Όσες προοπτικές παρουσιάστηκαν από αλλού ήταν δυστυχώς πρόσκαιρες.

Υλική Πολιτιστική Κληρονομιά, Οι εκκλησίες μας
Αλλά για να έρθει η ανάπτυξη θέλει σχεδιασμός με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Το χρήμα είναι καλό όταν είναι εύκολο αλλά κλείνει τότε πολύ εύκολα η στρόφιγγα.

Πολλές δικαιολογίες θα ακούσω, για αυτό και για πολλά άλλα. Για τα αρχοντικά που καταστρέφονται. Για τα κειμήλια που φεύγουν αριστερά και δεξιά. Για το πολύτιμο έργο των παιδιών της πόλης μας που δεν το ξεψαχνίζουμε; Για τα παιδιά της πόλης μας, που άλλοι προσπαθούν να πάρουν λίγο φως από το άστρο τους. Ας αναφέρω κάποιους από αυτούς. Τον Νικόλαο Κασομούλη, τον Γεώργιο Μέγα, τον Αριστοτέλη Ζάχο.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά, Το πνευματικό έργο των παιδιών της Σιάτιστας
Θα απαντήσω τι προσπάθειες έγιναν;

Στην αρχόντισσα Σιάτιστα, αλήθεια ποίες είναι οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς;  

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Τα έθιμα μας

Η αρχόντισσα δεν θα έπρεπε να διδάσκει στους άλλους πως τιμά το σπίτι της;


Σιάτιστα, 18η Απριλίου 2018
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου