Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Σιάτιστα και Ομάδα ΒΑΝ, ο συνδετικός κρίκος!

Να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής πως η Σιάτιστα δεν ανήκει σε μια από τις τελευταίες προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό.

ΖΑΧΟΣ ΑΘ. ΖΑΧΟΣ, Στον Άγιο Δημήτριο
Η κολώνα του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στην κιονοστοιχία πίσω από το ιερόο του ναού αναγράφει το όνομα του μεγάλου καπνέμπορου Ζάχου Ζάχου, του αδερφού του Αριστοτέλη που στην φωτογραφία μας εικονίζεται μαζί με τους γονείς του Αθανάσιο Ζάχο, δύο από τα αδέρφια του Αριστοτέλη και Ιωάννη, την γυναίκα του Αναστασία και την μικρή του κόρη. Η μικρούλα της φωτογραφίας είναι η Ελένη, που σε ώριμη ηλικία ήταν μια πολύ όμορφή γυναίκα. Κληρονομικό χάρισμα.

Μέλη της οικογενίας Αθανασίου Ζάχου [Πηγή:  12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΕΣΣΑ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΜΑΡΑΣ Β.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ]
Η Ελένη παντρεύτηκε τον Καίσαρα Αλεξόπουλο. Από τον γάμο τους απέκτησαν ένα γιό των Δημοσθένη. Δυστυχώς η Ελένη έφυγε σχετικά πρόωρα από την ζωή.

Καίσαρ Αλεξόπουλος (1909 -2010)
Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος είναι το Α της ομάδας ΒΑΝ που συστάθηκε από τους Παναγιώτη Βαρώτσο, Καίσαρ Αλεξόπουλο και Κωνσταντίνο Νομικό. Το πρώτο γράμμα του επιθέτου τους χρησιμοποιήθηκε στην σύνθεση του ονόματος. Μια επιστημονική εργασία των δύο πρώτων του 1986 έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία της ομάδας.

Μπορεί η ομάδα ΒΑΝ να είναι πάντα ο ένας πόλος στους καβγάδες ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Σεισμολογίας, κανένας όμως δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι δεν προσπαθεί να αναπτύξει ένα τεκμηριωμένο καινοτόμο μοντέλο πρόβλεψης σεισμικών δονήσεων. Τέτοιοι καβγάδες αποκαλύτουν τα κουσούρια του Έλληνα. Το κύρος ενός ανθρώπου σαν τον Καίσαρ Αλεξόπουλο μας ωθεί να δούμε τα πράγματα ώριμα.

Καίσαρ Αλεξόπουλος! Μέγας πανεπιστημιακός, ακαδημαϊκός, αθλητής και ευπατρίδης. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 2010. Μηχανολόγος Μηχανικός το 1930 στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το 1932 Διπλωματούχος Φυσικής. Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών το 1935. Τακτικός Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1939. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών 1962. Την περίοδο 1970 -1972 Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παραιτήθηκε, μη ανεχόμενος τις παρεμβάσεις των Χουντικών. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1979. Το επιστημονικό του έργο τεράστιο. Αξίζει να διαβάσουμε μια μαρτυρία των φοιτητών του Καίσαρα Αλεξόπουλου [ Διονύση Μαρίνου: Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος που γνώρισα. Μαρτυρίες από μια εποχή αθωότητας.].

Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος με τον γιό του Δημοσθένη και την οικογενειά του, τα εγγόνια της οικογένειας Ζάχου [ΠΗΓΗ: Καίσαρ Αλεξόπουλος. 100 Χρόνια ζωής και Δράσης. ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Να κινδυνεύσω να υποθέσω ότι ο Καίσαρ Αλεξόπουλος είναι γνωστότερος ως χιονοδρόμος. Πολλαπλές κορυφαίες διακρίσεις στα αθλήματα του σλάλομ και των καταβάσεων. Συμμετείχε στα πρώτα Ράλι Ακρόπολης. Δεν άφησε να χαθεί δευτερόλεπτο στην ζωή του.

Η οικογένεια Ζάχου συνεχίζει να μας καταπλήσσει. Μεγάλη ιστορία, ένα τεράστιο αρχείο που πρέπει να συγκεντρωθεί, να ξεψαχνιστεί. Ποιος ξέρει που αλλού μπορεί να μας οδηγήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου