Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Πλατεία Χώρας, δεκαετία του 70


Με αφορμή την φωτογραφία που ανήρτησε ο Κώστας Κατσίκας και τις απορίες που εξέφρασαν για την αρχική μορφή της πλατείας «Τρία πηγάδια», πολλοί πατριώτες μας, στην σημερινή ανάρτηση θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την φωτογραφία αυτή αλλά και θα προχωρήσω στην ανάρτηση μιας νεώτερης.

Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο, τον δημιουργό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Λήφθηκε την περίοδο 1915 – 1931. Ανήκει πλέον στο αρχείο του Αθανασίου Σπύρου. Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες που είτε τις έχει δημοσιεύσει ο Ζάχος σε γερμανικά περιοδικά είτε περιλαμβάνονται στο λεύκωμα με τίτλο «Ήπειρος-Θεσσαλία-Μακεδονία. Μέσα από τον φακό του Αριστοτέλη Ζάχου 1915-1931», το οποίο κυκλοφορεί από τι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη.




Η σημερινή μας φωτογραφία έχει ληφθεί πενήντα χρόνια αργότερα, λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, από το σημείο που βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο του κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Ανήκει στο αρχείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Ο φακός κοιτάει προς την βόρεια είσοδο της πόλης. Έχει γίνει διαπλάτυνση της κεντρικής οδού και δεν υφίστανται πλέον τα Μουσαφίρικα του Αρχοντικού Νεραντζόπουλου – Χατζηγιαννίδη.

Ο χώρος που είναι πλέον η πλατεία ήταν δομημένος. Ξεχωρίζει (σημείο 1) το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το δημαρχείο της Σιάτιστας. Στην βεράντα του (σημείο 2), διακρίνεται ο ερυθρός σταυρός, η πινακίδα που είναι κρεμασμένη στα κάγκελα του εξώστη μου δίνει την υποψία ότι εκεί πρέπει να στεγαζόταν το τότε δημόσιο ιατρείο. Φαίνονται τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μακεδονικού (ισόγειο – δεξιά, σημείο 3), ενώ πιο δεξιά είναι η «πιάτσα» των ταξί (σημείο 4).

Αριστερά το πρώτο που διακρίνουμε είναι το γραφείο στο οποίο βρισκόταν μια σχολή οδηγών σύμφωνα με όσα μας πληροφορεί η εξωτερική πινακίδα (σημείο 5).

Τέλος ανάμεσα στο σημείο 3 και 4 στο μεγάλο ταμπλώ, το σύμβολο της τότε πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Χούντας, ο στρατιώτης μπροστά από τον φοίνικα.

Ο δήμος δύο με τρία χρόνια αργότερα απαλλοτρίωσε όσα ιδιωτικά κτήρια συνόρευαν με το δημαρχείο, έτσι ώστε να κατεδαφιστούν όλα και να δημιουργηθεί η πλατεία που δεν διαφέρει η μορφή της, πολύ, από την σημερινή.

Εννοείται ότι τα όποια σχόλια σας, θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για την παλιά Σιάτιστα. Δεν θα σταματήσω να παρακαλώ όποιον έχει παλιές φωτογραφίες να μην διστάσει να μου τις δώσει για να πάρω το ψηφιακό αντίγραφό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει πολλούς να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης μας.

Χωρίς να το ξέρουν θα έχουν κάνει μια μεγάλη προσφορά.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για όλη την προσπάθεια που κάνεις και αφορά τη διαπίστωση ότι εκεί βρίσκονταν η οικία της οικογένειας Βαλσαματζή της γιαγιάς μου από μητέρα που ήρθαν από τα Ιωάνινα μεταξύ 1850-1870

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ. Περισσότερα στοιχεία για την οικογένεια Βαλσαματζή θα ήταν ευπρόσδεκτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή