Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Επιτάφιος Αγίας Παρασκευής και η αγιογράφιση του Προφήτη Ηλία.


Η Καλλιόπη Μπόντα – Ντουμανάκη είχε δημοσιεύσει στο siatistanews.gr πριν τρία χρόνια τα όσα ήταν γνωστά για τον Επιτάφιο της Αγίας Παρασκευής στην Γεράνεια.

Δημιουργός του είναι ο «Αναστάσιος Ιωάννου εξ Ιωαννίνων». Ο Αναστάσιος Ιωάννου ζωγράφισε τις δύο όψεις του ξύλινου ταμπλά το 1741, αναπαριστώντας τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο με την ιερά σινδόνη αναποθέτουν το θείο σώμα στον τάφο και στην μέση την Θεοτόκο να θρηνεί τον χαμό του γιού της.

Ο επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής, αριστερά διακρίνεται στο κόκκινο πλαίσιο, η υπογραφή του δημιουργού
Τα συμπεράσματα αυτά εξάγονται με βάση την επιγραφή που υπάρχει στο ιερό κειμήλιο.

Ο επιτάφιος προφανώς μέχρι κάποια περίοδο στολιζόταν με λουλούδια τηρώντας τα έθιμα της ορθόδοξης παράδοσης. Κάποια στιγμή ο μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης θεωρώντας ότι ο επιτάφιος είναι δυτικής τεχνοτροπίας έδωσε την εντολή να μην στολίζεται. Η εντολή όμως αυτή δεν τηρείται πλέον. Είναι δύσκολο να αλλάξεις τα ήθη και έθιμα ενός λαού απλά με μία εντολή.

Στην περιφορά για ένα - δύο χρόνια στο πρόσφατο παρελθόν η συνοικία της  Γεράνειας χρησιμοποιούσε επιτάφιο παρόμοιο με αυτόν που είχε στο παρελθόν και η συνοικία της Χώρας.

"ο σοφός αριστοτέλης" [φωτ. Α. Παπάς]
Μια σύμπτωση, ο Αναστάσιος Ιωάννου Καλούδης από το Κεπέσοβο των Ιωαννίνων μαζί με τα αδέλφια του, το 1744, αγιογράφησαν τον Προφήτη Ηλία. Μπορεί άραγε το γεγονός, ότι τα παιδιά στο παρελθόν, άλλαζαν το επίθετο τους κρατώντας το μικρό όνομα του πατέρα τους και ότι μεταξύ 1741 και 1744 μεσολαβούν τρία μόνο χρόνια, να μας επιτρέψει να πούμε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο;


Αγίοι Επτάριθμοι [φωτ. Γ. Λογδανίδης]
Πρόκειται δηλαδή για αυτούς που ζωγράφισαν τους Άγιους Επτάριθμους και την Ρίζα του Ιεσσαί στον Προφήτη Ηλία;

Δυστυχώς όμως εδώ την απάντηση μόνο ένας ειδικός μπορεί να την δώσει!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου