Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ, Μερικές ερωτήσεις

Μετά την ανακοίνωση του Κουκουλιδείου Ιδρύματος για την απευθείας ανάθεση της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας της Χώρας, θα ήθελα να κάνω κάποιες αρχικές ερωτήσεις.



  1. Ποια είναι ακριβώς η περιοχή που θα αναπλαστεί;
  2. Ποιες είναι οι κατευθύνσεις και από ποιον δόθηκαν για τις περιοχές που θα αναπλαστούν;
  3. Όταν κάνεις απευθείας ανάθεση μάλλον έχεις κάποια λύση στο μυαλό σου και την προτείνεις. Σίγουρα δεν υπάρχουν άλλες; 
  4. Η μελέτη για την ανάπλαση μιας πλατείας δεν είναι μια μελέτη αλλά ένα σύνολο μελετών. Ποιες είναι λοιπόν αυτές;
  5. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των μελετητών. Ποιες ήταν αντίστοιχες μελέτες τους, σε περιοχές με χαρακτηριστικά παρόμοια της Σιάτιστας;
  6. Η ανάπλαση έχει σκοπό απλά να αλλάξει επιφανειακά η μορφή της πλατείες με κάποιες πχ επιστρώσεις ή να αναδειχθεί ο κομβικός της ρόλος στο κέντρο του ιστορικού τόπου της χώρας; Η πλατεία είναι η πρώτη μεγάλη εικόνα που δέχεται επισκέπτης. Εικόνα που την κρατάει στην μνήμη του. 
  7. Υπάρχει ένα κεντρικό πλάνο για το πως θέλουμε να είναι η Σιάτιστα και μέρος αυτού είναι και η ανάπλαση της πλατείας; Αν όχι, μήπως παίρνουμε λάθος κατεύθυνση επεμβαίνοντας στην πόλη μας κάνοντας παρεμβάσεις χωρίς να έχουν κάποια συνοχή μεταξύ τους.
  8. Ποιος και με ποια τεχνογνωσία θα αξιολογήσει την πρόταση των μελετητών. Ελπίζω η πλατεία της Γεράνειας να μας έδωσε τις εμπειρίες.

Αναφέρω αρχικές ερωτήσεις γιατί θεωρώ πως στην πορεία θα προκύψουν και άλλες ερωτήσεις.

Μια παρατήρηση. Η πλατεία της Χώρας είναι η πλατεία ενός παραδοσιακού οικισμού. Δεν θα εντυπωσιάσουμε τον επισκέπτη αν αντικρίσει μια πλατεία που ταιριάζει σε έναν μεγάλο αστικό οικισμό. Θέλουμε να του δώσουμε μια μικρογραφία της ταυτότητάς μας.

Ποια είναι άραγε η ταυτότητά μας;

Η επιτυχία ενός έργου, όπως αυτό της πλατείας θα κριθεί από την αποδοχή που θα έχει από τους κατοίκους της πόλης μας, και το πόσο αναβαθμίσει την λειτουργικότητα του κέντρου της πόλης.
Εύχομαι να επιδιωχθεί η συμμετοχική διαδικασία των Σιατιστινών και όχι η έγκριση της να κλείσει γρήγορα με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Οφείλουμε όμως να πάρουμε θέση όλοι, σε διαφορετική περίπτωση θα αποδείξουμε πως το μόνο που ξέρουμε είναι να γκρινιάζουμε και όταν καλούμαστε να προτείνουμε κάτι πολύ απλά δεν έχουμε να πούμε τίποτα! Άρα καλά κάνει ο δήμος και μας αγνοεί!


Σιάτιστα, 15 Μαΐου 2018
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου