Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

O Καρόλος Μαρξ μαζί με τον Φρίντιχ Έγκελς το 1848 ολοκλήρωσαν το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» ή απλούστερα Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Κωνσταντίνος Ζάχος
Πρόκειται για το θεμελιακό κείμενο της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του, υπάρχει η χαρακτηριστική φράση "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε".
Πότε όμως, διαβάστηκε πρώτη φορά το Μανιφέστο στην Ελλάδα; Πότε δηλαδή άρχισε να γίνεται γνωστή σε όλες τις πτυχές της, η κομμουνιστική ιδεολογία στην Ελλάδα από τα επίσημα κείμενα της.

Ο συνδετικός κρίκος με την Σιάτιστα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου είναι και πάλι η οικογένεια Ζάχου.

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ζάχος, γιός του Ιωάννη και ξάδερφος του πιο γνωστού σε όλους μας στην Σιάτιστα Αριστοτέλη, γεννήθηκε στο Βόλο το 1881. Ήταν, ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου με τον πολλαπλό ρόλο του νομικού σύμβουλου, του εμπνευστή. Ήταν ο ουσιαστικός ηγέτης.

Η δημοσίευση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου στην εφημερίδα "Ο ΕΡΓΑΤΗΣ"

Η εφημερίδα "Ο ΕΡΓΑΤΗΣ"
Στο Βόλο, το 1908, δημιουργήθηκε η ομάδα «Πανεργατικός Σύλλογος, Η Αδελφότης» και εξέδωσε την εφημερίδα «Ο Εργάτης». Στην εφημερίδα διευθυντής, ήταν ο Κωνσταντίνος Ζάχος και εδώ δημοσιεύτηκε σε συνέχειες, η πρώτη μετάφραση του "Κοινωνιστικού Μανιφέστου", την οποία έκανε ο νομικός και δημοτικιστής λογοτέχνης Κώστας Χατζόπουλος (1868 – 1920).

Κάποιες ιστορικές λεπτομέρειες. Στη μετάφραση οι όροι «κομμουνισμός», «κομμουνιστικό», «κομμουνιστής» αποδόθηκαν ως «κοινωνιστικό», «κοινωνισμός», «κοινωνιστής». Το όνομα του Ένγκελς αποδόθηκε ως Έγγελς. Το κείμενο του Κομμουνιστικού Μανιφέστου δεν μεταφράστηκε ολόκληρο.

Να θυμίσω, πως ο Πολύκαρπος αρχιμανδρίτης και αδερφός του Κωνσταντίνου, το έργο του «Πολεμικά» με μεγάλη περηφάνια το αφιερώνει στον βασιλιά Κωνσταντίνο! Τα δύο άκρα σε μια οικογένεια…

Υποσημείωση
Δεν τελειώσαμε εδώ με τον Κωνσταντίνο Ζάχο!

ΠΗΓΕΣ

  1. Κομμουνιστικό Μανιφέστο: οι μεταφραστικές του περιπέτειες στην Ελλάδα, [http://criticeduc.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html].
  2. Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Ζάχος, [http://anolehonia.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8.html]
  3. Η οικογένεια του Αθανασίου Ζάχου δασκάλου της Αστικής Σχόλης Χώρας, [http://www.siatistanews.gr/3obiblio/04_oikogeneia_zaxou/oikogeneia_zaxou1.html]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου