Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο Άλμπερτ Όττο Χίρσμαν (1915-2012) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διανοητές, του δεύτερου μισού του προηγούμενου αιώνα. Ανάμεσα στα δύο άκρα, το ένα αυτών που πίστευαν πως οι επαναστάσεις είναι η μοναδική διέξοδος προς τη λύτρωση και το άλλο, αυτών που πίστευαν πως οι αλλαγές ήταν πηγή δεινών, ο Χίρσμαν πίστευε πως οι αλλαγές που φέρνουν βελτίωση είναι βαθμιαίες και σταδιακές.

Albert O. Hirschman [1915-2012]
Ένα από τα σημαντικότερα δικά του έργα, και σημαντικότερα στην επιστήμη της πολιτικής οικονομίας έχει τον τίτλο «Αποχώρηση, Διαφωνία, και Αφοσίωση».

Θα διαβάσουμε για τον ευεργετικό ρόλο της διαφωνίας. Αυτής που προκαλεί ευεργετικά αποτελέσματα στην λειτουργία μιας απλής οργάνωσης όπως είναι πχ μια μικρή επιχείρηση ή μιας πιο σύνθετης οργάνωσης όπως είναι πχ ένας δήμος σε μικρή κλίμακα ή ένα κράτος σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Διαφωνία είναι «οιαδήποτε απόπειρα να αλλάξει… μια δυσάρεστη κατάσταση… μέσω της προσφυγής σε μια ανώτερη αρχή με πρόθεση να εξαναγκαστεί μια αλλαγή… ή μέσω ποικίλων τύπων δράσεων και διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη».

Πολλοί που δεν τους αρέσει όποιος διαφωνεί μαζί τους, θα προσπαθήσουν να απαξιώσουν τον διαφωνούντα, να απαξιώσουν τα κίνητρα του αντί να σταθούν στην ουσία της διαφωνίας.
Επιδεικτικά, θα προσπαθήσουν να αγνοήσουν τον ευεργετικό ρόλο της διαφωνίας όπως τον προσδιόρισε ο Χίρσμαν.

Ποιος όμως θα βγει χαμένος στο τέλος; Οι όποιες αναγωγές, δεκτές.

Πηγές

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, Κωνσταντίνος Π. Αναγνωστόπουλος, Εκδόσεις Επίκεντρο [2015]

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ, ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝ, Albert O. Hirschman, Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου