Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΗΡΩΟ ΤΣΙΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ, Μια φωτογραφία πριν τα αποκαλυπτήρια

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την ολοσέλιδη φωτογραφία που βρίσκεται στις σελίδα Γ62 του Λευκώματος Σιατιστέων Μνήμη. Αποτυπώνει μια στιγμή από την τελετή των αποκαλυπτηρίων του ηρώου στην Πλατεία Κουκουλίδη (όπως ονομάστηκε αργότερα) προς τιμή των πεσόντων της Μάχης της Σιάτιστας την 4η Νοεμβρίου 1912.



Η τελετή πραγματοποιήθηκε την 8η Νοεμβρίου 1931. Στην φωτογραφία το άγαλμα περιτριγυρίζεται από πλήθος Σιατιστινών. Κάτω από το άγαλμα το τιμητικό στρατιωτικό άγημα που τα κράνη τους νομίζω ότι μου θυμίζουν αυτά του γαλλικού στρατού. Στο πλήθος μπορώ να αναγνωρίσω τον Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης Διόδωρο Καράντζη (1930 – 1944) με την στολή του αλλά και τον Νικόδημο (Νικόλαο) Παπανικολάου τότε Μητροπολίτη Γρεβενών.

Εντύπωση μας κάνει που βλέπουμε πως ήταν η περιοχή που βρίσκεται το σημερινό δημαρχείο, κάτω από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία όταν δεν είχε κτιστεί ακόμα το Τσιστοπούλειο Μέγαρο σε σχέδια του Σιατιστινού Εμμανουήλ Μάλαμα. Ο Νικόλαος Παπανικολάου ήταν αυτός που δώρισε την έκταση για την ανέγερση του ηρώου.



Σε μια άλλη φωτογραφία και η οποία προέρχεται από το αρχείο του κ. Νικολάου Ψημμένου έχουμε το ίδιο χώρο λίγες ώρες νωρίτερα. Ο κόσμος δεν έχει συγκεντρωθεί ακόμα πλην ελαχίστων Σιατιστινών. Έτσι βρίσκουν την ευκαιρία, τα μέλη του τιμητικού αγήματος και της στρατιωτικής μπάντας να τραβήξουν μια αναμνηστική φωτογραφία. Η σημαία προφανώς καλύπτει το ηρώο. Από σημείωση που αναγράφεται πάνω στην φωτογραφία μαθαίνουμε ότι η στρατιωτική μπάντα είναι της ΙΧ μεραρχίας τους πεζικού.

Υπάρχει μια διαφορά. Ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας είναι η 9η Νοεμβρίου. Ποια είναι άραγε η σωστή η ημερομηνία που έγιναν τα αποκαλυπτήρια; Αυτή του λευκώματος ή της φωτογραφίας;

1 σχόλιο:

  1. Μπορώ να καταθέσω, επειδή τότε ήμουν τεσσάρων ετών, στο χώρο πάνω δεξιά της φωτογραφίας έβγαινα από το σπίτι της γιαγιάς μου Μαλαματής Βαλσαματζή, συζύγου Γεωργίου Σιμιτσή Πουγγία, από το παραθυράκι για τον Α'λιά στο χωράφι και μάζευα λαθήρια, έτρωγα τους σπόρους των. Η γιαγιά πέθανε το 1935, το σπίτι τελικά πουλήθηκε στον Φατίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή