Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Ο Χρήστος Ζαφείρης για το πρόγραμμα διάσωσης και προβολής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Καστοριάς

Ο Χρήστος Ζαφείρης, συγγραφέας είναι γνωστότερος σε εμάς για το βιβλίο του «Βαλκάνιος Πραματευτής» για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ αλλά και για τους συγγενικούς δεσμούς του με την Σιάτιστα.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thessmemory, με τίτλο «Στη διάσωση, οργάνωση και προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς το μέλλον της Καστοριάς», περιγράφει αρχικά τις εντυπώσεις του, από την επίσκεψη του στην Καστόρια. Κάνει τις διαπιστώσεις του για την πρόοδο της Καστοριάς στην προσπάθεια της, για την διάσωση και την προβολή της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς.

Στέκομαι στο κλείσιμο του άρθρου «Τα περίφημα αρχοντικά αργοσβήνουν…» όπου με μια απογοήτευση επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις που εύκολα και αυτός αντιλαμβάνεται αντικρίζοντας τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα αρχοντικά. Αναφέρει τις προτάσεις που έκανε η ομάδα μελέτης που είχε αναλάβει την ανάπλαση μιας ομάδας αρχοντικών. Αντιγράφω:

Βεβαίως προβλέπει [η ομάδα μελέτης] πηγές άντλησης πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος [ανάπλασης αρχοντικών] και προτείνει την ίδρυση γραφείου στις Βρυξέλλες για την αναζήτηση σχετικών πηγών χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τακτική που εφαρμόζουν αρκετοί ‘’έξυπνοι’’ ελληνικοί δήμοι για την ανάπλαση οικιστικών συνόλων της περιοχής τους. 

Με αυτόν τον τμηματικό τρόπο ανάπλασης παραδοσιακών περιοχών της Καστοριάς θα δημιουργούνταν ένα αξιόλογο παραδοσιακό σύνολο της πόλης, με αποκαταστημένα κτήρια που θα στέγαζαν δημόσιους και κοινωνικούς φορείς, μουσεία, ξενώνες, πολιτιστικούς και ψυχαγωγικούς χώρους, μαγαζιά εστίασης κλπ., που θα εξυπηρετούσαν το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, βοηθώντας παράλληλα στην απασχόληση πολλών κατοίκων της πόλης και στο χτύπημα της ανεργίας.

Καταλήγοντας, σε αντιδιαστολή παραβάλει την σημαντική θετική εξέλιξη που είχε το αντίστοιχο πρόγραμμα αποκατάστασης στην Αχρίδα, αν και η Καστοριά έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την πόλη των Σκοπίων.

Σίγουρα ένα άρθρο που πρέπει να βάλλει και εμάς σε σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου