Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Το αρχείο του Νικολάου Μουτσόπουλου στην Κοζάνη;


Διαβάζουμε στο kozan.gr: «Όπως γράφει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης: «Με τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη επισκεφθήκαμε την 08-06-2018 τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης κο Νικόλαο Μουτσόπουλο. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η διάθεση εκ μέρους του μεγάλου δασκάλου του μοναδικού και πολύ σπουδαίου αρχείου του στην κοινωνία της Κοζάνης».

Νικόλαος Μουτσόπουλος
 Είχα αναφερθεί στο παρελθόν, ποιος είναι ο Νικόλαος Μουτσόπουλος και για την εμπλοκή του με την Σιάτιστα. Έχει γράψει πολλά βιβλία για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας. Στο βιβλίο «ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ», παρουσιάζει την ιστορία της Σιάτιστας, την ιστορία της ανάπτυξης του οικισμού της, τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά των αρχοντικών της και επιμέρους πληροφορίες για τα σημαντικότερα από τα αρχοντικά της πόλης μας. Πληροφορίες και σχέδια για κειμήλια που είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν κλαπεί.

Αρχοντικό Τζώνου
Περιέχει αρχιτεκτονικά σχέδια με δισδιάστατες λεπτομερείς αποτυπώσεις, των κατόψεων, των όψων και τομών μερικών εκ των αρχοντικών μας. Τρισδιάστατες αποτυπώσεις όπως και μερικές αποτυπώσεις του εσωτερικού των αρχοντικών. Δεν λείπει φυσικά και το φωτογραφικό υλικό. Τα σχέδια αυτά δημιουργήθηκαν κατά την επίσκεψη του συγγραφέα με ομάδα φοιτητών του, πριν από πενήντα και πλέον χρόνια στην περιοχή μας. Το υλικό αυτό είναι το αρχείο του Νικόλαου Μουτσόπουλου για την Σιάτιστα. Παρόμοιο θα είναι και για άλλες περιοχές.

Είναι γεγονός ότι δεν δίδονται λεπτομέρειες την είδηση. Ποιο κομμάτι του αρχείου θα διατεθεί; Η διάθεση θα είναι μόνιμη; Προσωπικά βρίσκω πολύ δύσκολο να είναι μόνιμη η διάθεση. Τότε προφανώς θα μιλούσαμε για παραχώρηση. Δύσκολα δεν θα κληροδοτήσει με το υλικό αυτό, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κύριος καθηγητής. Αν είναι, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο Κοζάνης.

Εσωτερικό Αρχοντικό Τζώνου
Αν διατεθεί προσωρινά θα έχουμε μάλλον την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια πολύ ωραία έκθεση του υλικού κάποια στιγμή στην Κοζάνη. Αν παραχωρηθεί, προφανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. Θα ισχυριστούν, τότε κάποιοι, πως σε μια μεγαλύτερη πόλη και σε κεντρικότερο σημείο, γεωγραφικά, θα προβάλλεται μέσω των σχεδίων και των φωτογραφιών του Νικολάου Μουτσόπουλου, το πολιτιστικό απόθεμα της Σιάτιστας. Όμως, τα αποκλειστικά του δικαιώματα θα τα έχει ο Δήμος Κοζάνης. Μια φωτογραφία ή ένα σχέδιο αν θα θελήσει κάποιος να δημοσιεύσει σε βιβλίο ή σε ιστοσελίδα θα ζητά την άδεια του Δήμου Κοζάνης. Όλο αυτό το υλικό θα ταυτίζεται με την Κοζάνη.

Σας αφήνω μόνους σας να φανταστείτε την προοπτική, το υλικό αυτό να εκτίθεται μόνιμα σε ένα αρχοντικό στην Σιάτιστα. Συνεκτιμώντας παράλληλα και την βαρύτητα του ονόματος του Νικόλαου Μουτσόπουλου, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στον τεχνικό κόσμο.

Αρχοντικό Βοϊδομάτη
Φυσικά αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη και στον Σύνδεσμο Γραμμάτων & Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης για την πρωτοβουλία τους. Είναι οι πρωτοβουλίες που σε κάνουν να ξεχωρίζεις από τους υπολοίπους που περιορίζονται στην κοινοτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου