Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ένα συμβολικό δώρο έκανε ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Παπαθανάση. Πρόκειται για μια καλαίσθητη εκτύπωση της τέταρτης έκδοσης από «ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ» που εκτυπώθηκε το 1806 στην Βενετία και το οποίο έγραψε ο Σιατιστινός λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου.


Αν δεν είναι το πρώτο, είναι ένα από τα πρώτα αλφαβητάρια που γράφτηκαν και τυπώθηκαν μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Η πρώτη έκδοση του εγχειριδίου εκτυπώθηκε το 1771 στην Βιέννη.

Ο Μιχαήλ Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Σιάτιστα την 26η Φεβρουαρίου 1727 και πέθανε στην Βιέννη στις 19 Ιουνίου 1796. Σπούδασε δίπλα στον Ευγένιο Βούλγαρη που είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Έχει γράψει και άλλα γλωσσικά βοηθήματα και δίγλωσσα εγχειρίδια, όπως «Πρόχειρος, και ευπόριστος διδάσκαλος, των πρωτοπείρων ρωμελιτών, της γερμανικής γλώσσης» και «Οἰκιακός καί πρόχειρος διδάσκαλος τῶν ἀρχαρίων τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης» που τυπώθηκαν στο τυπογραφείο του Γεώργιου Βεντότη.

Η δεύτερη σελίδα απο το "ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ"

Όπως γράφει ο Αναστάσιος Παπάς στην διπλωματική του εργασία που εκπονήθηκε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Τμήμα της Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεολογική «Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς, ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργου», "με το αλφαβητάρι του ο Σιατιστινός λόγιος έβαλε το θεμέλιο της μεθοδολογίας, στην οποία βασίστηκαν και οι επόμενοι συγγραφείς αντίστοιχων εγχειριδίων".


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου