Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν πολύτιμα εργαλεία. Μέσω της απλής έρευνας για τους Μαρκίδες ξαναέφτασα στην επίσημη σελίδα της Μασονικής Στοάς της Ελλάδος. Ανάμεσα στα επιφανή μέλη της κατατάσσει και τον Γεώργιο Μαρκίδη Πούλιο. Εκεί μας δίνει την πληροφορία ότι ο Γεώργιος Πούλιος έζησε και στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας, όπου προς τιμήν του αναρτήθηκε και μια αναμνηστική πλάκα στο σπίτι που έζησε για λίγα χρόνια.


Η έρευνα συνεχίζεται και προκύπτει νέα πληροφορία. Ο σύλλογος «Φίλος» - Πρωτοβουλία για την προώθηση της αδελφοποίησης μεταξύ Καβάλας και Νυρεμβέργης, ήταν αυτός που τοποθέτησε την αναμνηστική πλακέτα και πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση το 2001.

Η επιμονή βγάζει και άλλα στοιχεία για τον ένα από τους δύο αδερφούς που εκτύπωσαν την πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα. Στο facebook βρίσκω την σελίδα του συλλόγου «Φίλος». Στις φωτογραφίες του προφίλ ανακαλύπτω την φωτογραφία της πλακέτας. Το όνομα του Γεώργιου Πούλιου ξεχωρίζει εύκολα.


Η φωτογραφία δείχνει την πλακέτα αλλά όχι και το κτίριο. Η έρευνα συνεχίζεται στις φωτογραφίες του «προφίλ» και μια από αυτές έχει την σελίδα μιας εφημερίδας. Διακρίνεται η φωτογραφία της πλακέτας. Στο κέντρο της σελίδας απεικονίζεται ένα κτίριο. Η λεζάντα της φωτογραφίας έχει μια ημερομηνία που εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι είναι η 3η Ιανουαρίου 1945. Με την βοήθεια ενός γνώστη της γερμανικής γλώσσας λύνεται το μυστήριο. Το κτίριο στέγαζε την εφημερίδα «Νυρεμβέργη» και βομβαρδίστηκε την 3η Ιανουαρίου 1945. Πιο πριν έμενε στο κτίριο ο Γεώργιος Πούλιος, οποίος χρησιμοποιούσε μάλιστα με το όνομα «Georg Marco». Τελικά η ζωή των Μαρκίδων συνδέεται άρρηκτα με την τυπογραφία.

Άρα αφού βομβαρδίστηκε το κτίριο, η πλάκα που βρίσκεται; Σε ένα κτίριο που κτίστηκε στην θέση του; Προσέχοντας την εφημερίδα παρατηρώ ότι υπάρχει η διεύθυνση του κτιρίου, «Ηauptmarkt 4».
Τώρα το Google Maps αναλαμβάνει δράση. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρω το κτίριο, στου οποίου την πρόσοψη βρίσκεται η πλακέτα. Κτίριο το οποίο μοιάζει με το αρχικό αλλά προφανώς έχουν γίνει αρκετές εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών από τον βομβαρδισμό.
Ιστορικά μνημεία της δράσης των Μαρκίδων είναι τα βιβλία που τύπωσαν, η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ», «Ο Θούριος». Μήπως όμως στην Νυρεμβέργη, στήθηκε το μοναδικό μνημείο με το οποίο τιμάται η δράση των αδερφών Μαρκίδων Πούλιου;



Για το αν είναι μοναδικό δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι στην πατρίδα τους στην Σιάτιστα δεν υπάρχει κάτι!

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου