Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Οι δώδεκα ένορκοι (12 Angry Men)


Η ταινία αν και εξελίσσεται στο συντριπτικό ποσοστό του χρόνου της μέσα σε μια αίθουσα θεωρείται ένα από τα συγκλονιστικότερα δικαστικά θρίλερ.

Υπόθεση

Στην Αμερική της δεκαετίας του ’50, ένας δεκαοκτάχρονος Ισπανός δικάζεται για την δολοφονία του πατέρα του. Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας δώδεκα ένορκοι θα βγάλουν την ετυμηγορία τους. Αν και οι δώδεκα καταλήξουν στην ενοχή του κατηγορουμένου, αυτός θα εκτελεστεί. Στην αρχή της συνεδρίασής, οι ένορκοι δείχνουν ότι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός είναι ένοχος. Όλοι εκτός από έναν (ο κεντρικός ρόλος της ταινίας), ο οποίος διατηρεί αμφιβολίες για την ενοχή του νεαρού και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους έντεκα ενόρκους ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται. Συζητώντας μαζί τους, να καταρρίπτει ένα προς ένα τα επιχειρήματα ενοχής του νεαρού που στην αρχή φάνταζαν αδιάσειστα. Μέσω των διάλογων μας αποκαλύπτονται οι αδυναμίες, οι προκαταλήψεις και τα προσωπικά προβλήματα κάθε ενόρκου.

Συντελεστές της ταινίας

Σκηνοθεσία: Sidney Lumet
Σενάριο: Reginald Rose
Ηθοποιοί: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam

Στατιστικά

Η ταινία είναι παραγωγή του 1957 και ήταν υποψήφια για τρία βραβεία OSCAR. Δεν κέρδισε κανένα αλλά κέρδισε 16 άλλα βραβεία και είχε άλλες 8 υποψηφιότητες.

Η μορφή της ταινίας

Ο Henry Fonda (1905 – 1982) έχει τον κεντρικό ρόλο. Από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του κλασσικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε επικές ταινίες όπως “Τα Σταφύλια της Οργής (1940)”, “Πόλεμος και Ειρήνη (1956)”, “Κάποτε στην Δύση (1968)”. Βραβεύτηκε με Όσκαρ στην ταινία η Χρυσή Λίμνη. Είναι ο πατέρας της επίσης γνωστής ηθοποιού Jane Fonda που έγινε διάσημη από την ταινία Barbarella (1968).



To τρέιλερ της ταινίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου