Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΠΥΡΓΟΣ ΝΕΜΠΟΙΣΑ, ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ, το βιβλίο του Γεώργιου Σούρλα

Το βιβλίο ΠΥΡΓΟΣ ΝΕΜΠΟΙΣΑ, ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ είναι του Γεώργιου Σούρλα, τέως υπουργού Πολιτισμού, Αντιπροέδρου της Βουλής και τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας
.
Ο πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι είναι ο χώρος φυλάκισης και μαρτυρίου του Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του μέχρι να οδηγηθούν στην εκτέλεση τους στον ποταμό Δούναβη.

Η απόφαση του Γεώργιου Σούρλα για να προχωρήσει στην συγγραφή του βιβλίου προκλήθηκε από δύο λόγους. Ο ένας είναι η κοινή καταγωγή του συγγραφέα και του Ρήγα. Ο δεύτερος, και μάλλον ο κυριότερος, η καθοριστική του συμβολή στην επιτυχημένη προσπάθεια αποτροπής της εμπορικής αξιοποίησης του Πύργου Νεμπόισα και η ανάδειξη του τελικά ως ιστορικού μνημείου.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τρία βασικά μέρη.

Στο πρώτο μέρος μας δίνεται όλο το ιστορικό του πύργου Νεμπόισα που ήταν τμήμα της οχύρωσης του Βελιγραδίου. Αναφέρονται όλες οι μετατροπές που έγιναν κατά καιρούς στο κτίριο, οι χρήσεις που είχε αλλά και οι υπόλοιπες θηριωδίες των Τούρκων που διαπράχθηκαν στο εσωτερικό του.

Στο δεύτερο μέρος, συνεχίζεται η ιστορική έρευνα, η οποία επικεντρώνεται τώρα στον Ρήγα και τους επτά συντρόφους του. Παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή όλων των εθνομαρτύρων, η ατυχία και η προδοσία που οδήγησε στην αποκάλυψη του έργου τους και στην σύλληψη τους από την αυστριακή αστυνομία, εμπλουτισμένη από ιστορικά έγγραφα της ανάκρισης και των αναφορών της αστυνομίας. Η ενότητα κλείνει με την περιγραφή του μαρτυρίου και της θανατικής τους εκτέλεσης.

Στο τελευταίο μέρος, παρουσιάζονται το σύνολο των ενεργειών που ακολουθήθηκαν εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως έτσι ώστε να πεισθεί η σερβική κυβέρνηση και ο χώρος του πύργου να μετατραπεί σε μνημείο.

Το βιβλίο είναι μια πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της ζωής του Ρήγα, των συντρόφων του αλλά και του διαχρονικού συμβόλου του αγώνα και της θυσίας τους, του πύργου Νεμπόισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου