Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η ανακοίνωση της Χάρτας του Ρήγα από την εφημερίδα των Μαρκίδων. Ο ουσιαστικός ρόλος των Μαρκίδων στην ομάδα του Ρήγα

Την 20η Φεβρουαρίου 1797 εκδίδεται στην Βιέννη το φύλλο με αριθμό 15 της «Εφημερίς» των Μαρκίδων.

Στην τελευταία ενότητα της εφημερίδας με τίτλο «Ποιήματα Ελληνικά» στο εισαγωγικό κείμενο της υπάρχει ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο.

Ανακοινώνεται ότι η Χάρτα «του κυρίου Ρήγα» οδεύει προς την ολοκλήρωση της εκτύπωσης της.
Οι Μαρκίδες δεν σταματούν εκεί. Στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας τους, μας δίνουν μερικά χρήσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά της Χάρτας.

Η Χάρτα αποτελείται από δώδεκα φύλλα, είναι τυπωμένη σε «εις Κάλλιστον Ολλανδέζικον χαρτί ονομαζόμενο Ελέφας». Το κόστος της Χάρτας είναι «τρία γρόσια η κόλλα».

Η ολοκλήρωση της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου και θα πωλείται μέχρι το τέλος Μαΐου του ιδίου έτους.

Καλούν δε όσους θέλουν να αποκτήσουν την Χάρτα να ενημερώσουν εγγράφως στους Μαρκίδες.
Ενημερώνουν ότι ο εκδότης, ο Ρήγας θα αναχωρήσει από την Βιέννη. Όντως αναχώρησε για να έρθει σε επαφή με Γάλλους αξιωματούχους, εκπροσώπους του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Βενετία. Δυστυχώς όμως συνελήφθη μαζί με τον Χριστόφορο Περραιβό την 19η Δεκεμβρίου 1797 στην Τεργέστη.

Κλείνοντας την ενότητα και το φύλλο της εφημερίδας περιγράφουν στους «προσφιλέστατους Φιλέλληνες» το περιεχόμενο της Χάρτας: «οι ρηθείσαι χάρται, εμπεριέχουσι τας κατά μέρος επιπεδογραφίας τινών περίφημων πόλεων, δίπλα τα ονόματα των επιλοίπων και 150 αρχαία νομίσματα Ελληνίδων, ερανισθέντα από το θησαυροφυλάκιον του αυτοκράτορος της Γερμανίας, προς κατάληψιν της αρχαιολογίας».



Δύο σημαντικές παρατηρήσεις

Η ενότητα στην οποία βρίσκεται αυτή η ανακοίνωση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εφημερίδα θέλει να ανακοινώσει αυτό το σημαντικό νέο με έναν τέτοιο τρόπο που να μην βάζει σε υποψίες τις αυστριακές αρχές. Σαν να πρόκειται για κάποιο λογοτεχνικό έργο. Και όντως σαν τέτοιο είχε λάβει την έγκριση της αυστριακής αστυνομίας.


Μας αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά τον ρόλο που είχαν οι Μαρκίδαι Πούλιου στην ομάδα του Ρήγα. Δεν τύπωναν απλά το συγγραφικό έργο και το επαναστατικό υλικό του Ρήγα αλλά και διέμειναν οι ίδιοι το υλικό αυτό και  δρούσαν και ως ένα μέσο πληροφόρησης και συντονισμού των οπαδών του μέσω της εφημερίδας τους αυξάνοντας τις πιθανές κυρώσεις που θα είχαν από την αστυνομία αν συλλαμβανόταν. Άρα ο ρόλος τους ήταν αρκετά σημαντικός μέσα σε αυτήν την ομάδα κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τις ανακρίσεις και τις αναφορές της Αυστριακής Αστυνομίας για τον Γεώργιο Πούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου