Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Η εκτέλεση του Ρήγα και των συντρόφων του. Κάποια επιπλέον στοιχεία.

Ο πύργος Νεμπόισα
O Ρήγας Φεραίος γεννήθηκε στο 1757 το Βελεστίνο κοντά στις αρχαίες Φέρες. Υπάρχουν διχογνωμίες για το πραγματικό του όνομα. Το όνομα του το άλλαξε σύμφωνα με την παράδοση σε Ρήγας Βελεστινλής (ποτέ δεν υπέγραψε ως Ρήγας Φεραίος) γιατί σκότωσε έναν Τούρκο που τον εξανάγκαζε να κάνει το υποζύγιο και να τον κουβαλάει για να διασχίσει ένα χείμαρρο της περιοχής. Ο Ρήγας σύμφωνα με τον θρύλο τον έριξε στον χείμαρρο και αυτός μην μπορώντας να κολυμπήσει πνίγηκε.

Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Φεραίος ορθώνουν την σκλαβωμένη και ταλαιπωρημένη Ελλάδα

Ο Ρήγας μαρτύρησε και εκτελέστηκε μαζί με τον Θεοχάρη Τουρούντζια και με άλλους έξι συντρόφους του. Τον Ευστράτιο Αργέντη (31 χρονών, έμπορο από τη Χίο),τον Δημήτριο Νικολίδη (32 χρονών, γιατρό από τα Ιωάννινα), τον Αντώνιο Κορωνιό (27 χρονών, έμπορο και λόγιο από τη Χίο), τον Ιωάννη Καρατζά (31 χρονών, λόγιο από τη Λευκωσία της Κύπρου), τον Ιωάννη Εμμανουήλ (24 χρονών, φοιτητή της ιατρικής από τη Καστοριά) και τον Παναγιώτη Εμμανουήλ (22 χρονών, αδερφός του προηγούμενου και υπάλληλος του Αργέντη).

Ο Θεοχάρης Τουρούντζιας όταν εκτελέστηκε ήταν 22 χρονών. Δεν ήταν το μόνο μέλος της οικογενείας του που έδωσε την ζωή του για την πατρίδα. Ο Νάνος Τουρούντζιας σύμφωνα με τα "Ιστορικά σημειώματα" του Φιλίππου Ζυγούρη στάλθηκε με σώμα 1200 Μακεδόνων στα Ψαρά και μάλλον έπεσε εκεί στην καταστροφή του νησιού από τους Αιγυπτίους την 24η Ιουνίου 1824 (Ιστορικά Σημειώματα).

Ο Ρήγας και οι σύντροφοι συνελήφθησαν όταν τρία κιβώτια με έντυπο επαναστατικό υλικό που στάλθηκαν από τον Αργέντη στην Τεργέστη με σκοπό να φτάσουν στο εμπορικό κατάστημα που εργαζόταν ο Κορωνιός κατέληξαν σε λάθος χέρια. Ο Δημήτριος Οικονόμου ενός εκ των συνεταίρων που διαχειριζόταν το εμπορικό κατάστημα όταν άνοιξε τα κιβώτια κατήγγειλε το γεγονός αμέσως στην Αυστριακή Αστυνομία.

Οι οκτώ εθνομάρτυρες φυλακίστηκαν βασανίστηκαν στον πύργο Νεμπόισα (Небојша), που ήταν ο ένας από τους δύο πύργους που αποτελούσαν τους βασικούς πυλώνες της οχύρωσης του Βελιγραδίου, κτίστηκε τον 15ο αιώνα.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς έγινε η εκτέλεση. Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 24η Ιουνίου 1798. Τους εκτέλεσαν ρίχνοντας τους στον βυθό του Δούναβη. Υπάρχει και μια σοβαρή πιθανότητα ο Ρήγας να εκτελέστηκε με τουφεκισμό γιατί αντιστάθηκε κατά την μεταφορά του στον χώρο της εκτέλεσης.

Οι Έλληνες πραματευτάδες διατηρούσαν την οθωμανική τους υπηκοότητα για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές εμπορικές διατάξεις που ίσχυαν. Αυτό όμως έδωσε το δικαίωμα στους Τούρκους να ζητήσουν την παράδοση της ομάδας του Ρήγα.

Ο Γεώργιος Πούλιου συνελήφθη και αυτός, είχε αυστριακή υπηκοότητα και γλύτωσε αλλά το τυπογραφείο έκλεισε οριστικά.

Ο Πόυπλιος Πούλιου γλύτωσε την σύλληψη γιατί δεν ήταν στην Αυστρία.

Συνελήφθη και ο 45χρονος Σιατίστινος Κωνσταντίνος Δούκας αλλά η ρωσική του υπηκοότητα τον έσωσε (http://www.siatistanews.gr).

Ο Χριστόφορος Περραιβός που συνελήφθη μαζί με τον Ρήγα στην Τεργέστη γλύτωσε και αυτός είτε γιατί είχε Γαλλική υπηκοότητα είτε γιατί τον κάλυψε ο Ρήγας. Αργότερα το 1805 όταν ξανασυνελήφθη στην Κέρκυρα από τους Άγγλους, για να τους παραπλανήσει δήλωσε ότι γεννήθηκε στην Σιάτιστα.
Ο Χριστόφορος Περραιβός (1774-1863)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου