Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Δημήτριος Παυλίδης, ο μεταφραστής του Ολλανδού Φιλέλληνα Ιωάννη Μάγερ


Διδάσκαλος της Ελληνικής Σχολής, οποίος το 1824 βρίσκεται στο Μεσολόγγι ως μεταφραστής του Μάγιερ.

Η σημαντική αυτή μαρτυρία μας παραδίδεται από τον  Ν. Κασομούλη στα  Ενθυμήματα του, (τόμος Α΄,σελ. 426) ο οποίος επίσης γράφει: "κατά την επανάστασιν εξεδίδετο υπό του Μάγερ η εφημερίς «Χρονικά» Ο Μάγερ ήτο ένας των αντιπολιτευομένων τον Μαυροκορδάτο, αλλ’ ότε (όταν) έγινε μέλος της αντιπροσωπικής Επιτροπής, ήτις (η οποία) κατά την απουσίαν του Μαυροκορδάτου διοικούσε τα της Δυτικής Ελλάδος, τα έστρεψε και έγινεν ο πρώτος εγκωμιαστής του Μαυροκορδάτου. Τούτο έκαμε εντύπωσιν εις το αντίθετον κόμμα και τον κατηγόρησε δια μιας διατριβής, της οποίας συντάκτης ήτο ο Δ. Παυλίδης, Σιατιστεύς, διδάσκαλος της Ελληνικής Σχολής της πόλεως, και την οποίαν δεν ήθελεν ο Μάγερ να τυπώσει. Αλλά δια της βίας υποχρέωσαν τον τυπογράφον…"

Ο Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ (Johann Jacob Meyer) γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 30 Δεκεμβρίου 1798. Ήλθε στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες της επανάστασης και στις 20 Φεβρουαρίου του 1822 πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Πάτρας υπό τις διαταγές του Ανδρέα Μιαούλη.

Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ


Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Ασπάστηκε την Ορθοδοξία και ήλθε σε δεύτερο γάμο με την ωραία μεσολογγίτισσα Αλτάνα Ιγγλέζου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Φύλλο της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά"

Την Πρωτοχρονιά του 1824 εξέδωσε την εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά, με την υποστήριξη του Λόρδου Βύρωνα. Η έκδοση των «Ελληνικών Χρονικών» σταμάτησε την 20 Φεβρουαρίου 1826 αφού το τυπογραφείο καταστράφηκε από τουρκική οβίδα. Ο Δημήτριος Παυλίδης μετέφραζε τα κείμενα του φλογερού φιλέλληνα από τα γαλλικά στα ελληνικά προκειμένου να ενσωματωθούν στην εφημερίδα.

Ο Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του και την υπηρέτρια, κατά τη διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου, στις 11 Απριλίου 1826.


ΠΗΓΗ

  • Ζυγούρης Φίλιππος, Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής, Σιάτιστα 2010, σελ.273

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου