Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Το Χρονικόν του Γεωργίου Φραντζή

Το εκδοτικό έργο των Μαρκίδων Πούλιου δεν περιορίστηκε μόνο στην έκδοση της εφημερίδος τους. Μέσα από την "ΕΦΗΜΕΡΙΣ" διαφήμιζαν μάλιστα τις εκδόσεις του τυπογραφείου τους.



Το Χρονικόν είναι η πιο επιβλητική έκδοση των Μαρκίδων Πούλιου, σε μεγάλο σχήμα, πολυσέλιδη και με πολλές γκραβούρες. Εξιστορεί στην πτώση της Πόλης το 1453 και είναι γραμμένο από τον ιστορικό και πρωτοσβεστάριο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Γεώργιο Φράντζη (Σφραντζή, 1401 - 1477).
Η προμετωπίδα της έκδοσης του Χρονικού των Μαρκίδων Πούλιου 

Η φιλολογική επιμέλεια είναι του αυστριακού, δασκάλου των ελληνικών στη Βιέννη, Φραγκίσκου Άλτερ (1749 – 1804). Η έκδοση βασίστηκε σε χειρόγραφο του 16ου αιώνα, που αντιγράφηκε από τον επιμελητή.

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και Γεώργιος Φραντζής

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1794 η Εφημερίς δημοσιεύει «Είδησην προς τους φιλαναγνώστας της ιστορίας του Βυζαντίου» στην οποία αναδεικνύονται τα κίνητρα που οδήγησαν τους αδερφούς Μαρκίδες Πούλιου στην έκδοση του Χρονικού:

«Εκείνος, ο ένθερμος ζήλος όπου πάντοτε τρέφομεν εις τας καρδιάς μας, δια να ωφελήσωμεν οπώσουν το περικλεέστατον γένος των Γραικών με την έκδοσιν σοφών βιβλίων, μας υποχρεώνει και ήδη να υλοποιήσωμεν τοις πάσι περί ενός αξιολογωτάτου Χρονικού, όπου αγαθή τύχη ήλθεν εις χείρας μας, πόνημα του Φραντζή, ορωτοσεστιάριου επί της βασιλείας του κυρίου Κωνσταντίνου παλαιολόγου του δυστηχούς και τελευταίου βασιλέως Ρωμαίων…»
Ξυλογραφικά κοσμήματα από το «Χρονικόν» του Γ. Φραντζή (1796)

Στις πρώτες σελίδες βρίσκεται ένα ελεγειακό του Μιχαήλ Παπαγεωργίου του Σιατιστινού λόγιου και συγγραφέα του πρώτου ελληνικού αλφαβηταρίου.



ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ

ΠΗΓΗ
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2008 - Οι πρωτοπόροι Έλληνες δημοσιογράφοι Μαρκίδες Πούλιου, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
  • https://anemourion.blogspot.gr/2017/02/blog-post_717.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου