Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Ο Σιατιστινός έμπορος Μιχαήλ Τσούμπρος και η επιστολή για την σύλληψη της ομάδας του Ρήγα στην Βιέννη

Ο Μιχαήλ Ίω. Τσούμπρος (1753-1805) άρχισε την εμπορική του δραστηριότητα πολύ νωρίς ήδη το 1774 τον εντοπίζουμε στη Θεσσαλία ασχολούμενο με εμπορικές υποθέσεις. Στα 1782 εγκαθίσταται στο Brasov, νυμφεύεται την κόρη του ντόπιου πετυχημένου έμπορου Ίω. Boghici, Παρασκευή, και ταυτόχρονα παίρνει την αυστριακή υπηκοότητα. 

Από εδώ και πέρα αρχίζει η μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα τού Τσούμπρου πού καλύπτει σχεδόν όλον το βαλκανικό χώρο: Timisoara, Lugoj, Sînminclaus, Ciacova, Βελιγράδι, Zemun, Varadin, Osée, Slivno, Tîrnovo, Σέρρες, Πέστη, Λειψία, Sibiu, Ιάσιο, Γαλάτσι, Βουκουρέστι, ΚΠολη, Σμύρνη, Τρίκαλα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Τεργέστη.

Οι περισσότεροι από τούς εμπορικούς πράκτορες του είναι Έλληνες (και ιδιαίτερα Σιατιστινοί) όπως οι Κωνσταντίνος Τσιντσιμπίρης, πού είναι και κουνιάδος του, Νίκος Δημητρίου Τούνας, Χατζητριαντάφυλλος Δόσιος, Νικόλαος Ίω. Ρήγας, συγγενής του Τσούμπρου, Μιχαήλ Γεωργ. Σιλαπέντης, Παύλος Οικονόμου, Γεώργιος Τουρούντζιας κ.ά.
Η δεύτερη σελίδα της επιστολής

Φυσικά ιδιαίτερα πυκνές είναι οι εμπορικές σχέσεις του με τούς Έλληνες εμπορευόμενους της Βιέννης. Ένας από αυτούς ήταν και και ο Ευστράτιος Αργέντης έμπορος από την Χίο, ο οποίος ήταν ένας από τους συντρόφους του Ρήγα που εκτέλεστηκαν. Στην εποχή των δραματικών γεγονότων, ο Τσούμπρος είχε εμπορικό πράκτορα το Μελενικιώτη Χρήστο Μάνο. Ό τελευταίος πληροφορούσε τον Τσούμπρο συχνά από τη Βιέννη, (καθώς φαίνεται από το αρχείο τού Τσούμπρου), για εμπορικές και άλλες υποθέσεις. 

Στο πνεύμα της πληροφόρησης του Τσούμπρου για την πορεία των υποθέσεων γράφτηκε και η επιστολή αυτή του Χρήστου Μάνου προς το Μιχαήλ Τσούμπρο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ό Χρηστός Μάνος και σε μια άλλη επιστολή του προς τον Τσούμπρο, από 30 Ιανουαρίου 1798, πληροφορεί τον Τσούμπρο ότι ο Αργέντης () «βρίσκεται ακόμη στη φυλακή». Ο λόγος που ο Τσούμπρος ενδιαφερόταν για την τύχη του Αργέντη ήταν το γεγονός ότι μαζί του είχε μια εκκρεμοδικία.

Στην επιστολή που παρατίθεται (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ) περιγράφει με προσοχή τα γεγονότα για το φόβο της αυστριακής λογοκρισίας.


ΠΗΓΗ
Μια ελληνική μαρτυρία από τη Βιέννη για τις πρώτες συλλήψεις των συνεργατών του Ρήγα Βελεστινλή, Καραθανάσης Αθανάσιος, Περιοδικό Μακεδονικά, Σύγγραμμα Περιοδικόν της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Τόμος 18, 1978, σελ 92 - 102.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου