Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τα κωδωνοστάσια της Χώρας και της Γεράνειας. Τι κοινό έχουν;

Στη συνοικία της Γεράνειας δεσπόζει το κωδωνοστάσιο της Αγίας Παρασκευής ενώ στη συνοικία της Χώρας αυτό του Αγίου Δημητρίου.

Ποιο είναι όμως το κοινό τους χαρακτηριστικό;

Από τα "Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής, Υπό Φιλίππου Αν. Ζυγούρη" (Επιμέλεια Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου, ΠΡΟΒΟΛΗ), Τα Κωδωνοστάσια (σελ. 232)

Το κωδωνοστάσιο της Γεράνειας (1862) στην Αγία Παρασκευή


"Τα Κωδωνοστάσια παράπλευρα στους ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής είναι κτισμένα τα δυο κωδωνοστάσια, καμωμένα με πέτρες πελεκητές. Στο κωδωνοστάσιο της Χώρας ήταν εικονογραφημένος σε μια πλάκα ο Βυζαντινός αετός, ο οποίος απεξέσθηκεν από τις τούρκικες αρχές, όταν έκαυσαν απόξω από τον Άγιο Δημήτριο και όσα βιβλία της Βιβλιοθήκης έκριναν επιλήψιμα. 

Αρχιτέκτων και στα δυο κωδωνοστάσια ήταν κάποιος Αποστόλης Ζιουπανιώτης"

Όπως η ίδια πηγή συμπληρώνει:

"Φέρουσι τις παρακάτω επιγραφές σε μαρμάρινες πλάκες. 

Της Χώρας: 1856 κατά Μάιον Ανηγέρθη δαπανώντος του ταμείου Εκκλησίας. Συνδρομή τε πολυτίμω της ενταύθα Πολιτείας. 

Της Γεράνειας: 1862 κατά Μάιον Ανηγέρθη κοινή ψήφω της ενταύθα συνοικίας δαπανώντος ολοκλήρου του ταμείου Γερανείας. Της σχολής η Εφορεία επεστάτησεν εις τ’ άλλα, ο Νεράντζης εξαιρέτως ο του Ιωάννου Δάνα. Και τα δυο κωδωνοστάσια ανηγέρθησαν, όταν αρχιερεύς Σισανίου ήταν ο καλός Μελέτιος."


Το κωδωνοστάσιο της Χώρας (1856) στον Άγιο Δημήτριο

Η επιμελήτρια της εκδόσεως του έργου του Φ. Ζυγούρη υποθέτει ότι Ζουπανιώτης, πιθανό να μην είναι επώνυμο, αλλά επίθετο που δείχνει την καταγωγή από το Ζουπάνι (Πεντάλοφο), βασιζόμενη στην αναφορά του Ι. Αποστόλου στην Ιστορία Σιατίστης (σελ. 124). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου