Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ε. Μπατιάνης, Κ. Μπόντα & Α. Μαχαιρίδου Παρουσίαση επιστημονικής εργασίας για το δίκτυο επισκέψιμων κελλαριών της Σιάτιστας στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο «Άμπελος 2017»



Στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2017 με θέμα “Μεσογειακός Αμπελώνας και Κλιματική Αλλαγή” (http://ampelos2017.conferences.gr/) το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη, τον περασμένο Απρίλιο, έγινε παρουσίαση με θέμα:

Το δίκτυο επισκέψιμων κελλαριών της Σιάτιστας “Οινοευφροσύνη”. Οι λύσεις στην κλιματική αλλαγή σε επίπεδο παλαίωσης των οίνων από τη σοφία της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής 

Η ομάδα που εργάστηκε για την συγγραφή και την  παρουσίαση της εργασίας (η παρουσίαση της εργασίας έγινε από τον Ευθύμιο Μπατιάνη) αποτελούνταν από τους:

  1. Ευθύμιος Μπατιάνη, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  2. Καλλιόπη Μπόντα - Ντακουνάκη, Δάσκαλος, μέλος του πρώην Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σιάτιστας 
  3. Α. Μαχαιρίδου, Τοπογράφος Μηχανικός

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στην αναπτυξιακή φυσιολογία και οικοφυσιολογία της αμπέλου, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των ποικιλιών οινοποιίας και επιτραπέζιων σταφυλιών, την προσαρμογή των ποικιλιών και των υποκειμένων αμπέλου και τη διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων στον αμπελώνα, το οινοποιείο, την οικονομία και την κοινωνία.

Αναλυτικότερα επί του θέματος της εργασίας θα αναφερθώ μόλις θα έχω στα χέρια μου το πλήρες κείμενο της.

Επί των σκέψεων που μου προέκυψαν ως έναυσμα αυτής της παρουσίασης επίσης θα αναφερθώ σε αυριανή ανάρτηση.

Αυτό που πρώτα οφείλω να κάνω είναι να δώσω τα συγχαρητήρια στα μέλη της ομάδας που κόπιασε για την εργασία αυτή και ιδιαιτέρως στην Καλλιόπη Μπόντα, η οποία δεν κουράζεται να παράγει ερευνητικό έργο με επίκεντρο την Σιάτιστα.

Δεν νομίζω, ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, το μέγεθος της προβολής που έχει η Σιάτιστα μέσα από αυτό το διεθνές συνέδριο.

Περισσότερα αύριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου